Treceți la conținutul principal

Cum se completează declarația de venit pentru drepturi de autor

Majoritatea datelor ce trebuie trecute în formularul depus la fisc se află deja pe adeverința primită de la compania pentru care au fost prestate serviciile.


Luni este ultima zi de depunere a formularului 200 pentru venitul realizat anul trecut. Cine nu respectă acest deadline va plăti amenzi cuprinse între 50 și 500 de lei, a anunțat fiscul. De regulă, sediile administrațiilor financiare sunt înțesate de lume în această perioadă. Pentru a scăpa de înghesuială, una din opțiuni ar fi să trimiteți formularul prin Poștă.

Forma de venit cel mai des întâlnită pentru care se depune declarația 200 este din drepturi de autor. Dacă persoana în cauză a realizat venituri dintr-o singură sursă, atunci va trebui să completeze principalele date de pe prima pagină a declarației. Cea de-a doua pagină este pentru semnătură și pentru direcționarea a 2% din impozitul pe venit.

Există două categorii de persoane cu venituri din drepturi de autor: unele au optat pentru impozit de 16%, iar celelalte pentru impozit de 10% din venit.

Impozit de 10%
Cele mai multe dificultăți la completarea declarației 200 sunt întâmpinate de contribuabilii cu o cotă de impozitare de 10%. Vestea bună este că majoritatea informațiilor de care au nevoie sunt înscrise deja în adeverința pe care au primit-o de la compania pentru care prestează serviciile.

Astfel, la rubrica „venit brut”, înscrisă pe prima pagină a declarației 200, se va copia venitul brut înscris pe adeverința primită de la angajator. La rubrica „cheltuieli deductibile” se va face o sumă între contribuțiile sociale și de sănătate, înscrise de asemenea pe adeverință, și o cotă forfetară de 20% din venitul brut. În fine, la rubrica „venitul net” se va trece diferența dintre venitul brut și cheltuielile deductibile.

Impozit de 16%
Cei care au optat pentru un impozit de 16% asupra drepturilor de autor încasate nu vor mai avea cotă forfetară. Sarcina de completare a declarației 200 va fi astfel mult mai ușoară.
La rubrica „venit brut” vor copia venitul scris pe adeverința primită de la compania pentru care prestează servicii. În dreptul rubricii „cheltuieli deductibile”, vor trece, cumulat, valoarea contribuțiilor sociale și de sănătate ce le-au fost reținute, trecute pe adeverință. În fine, la rubrica „venit net”, vor scrie diferența dintre venitul brut și cheltuielile deductibile.

Exemplu*
Cap. I – se trec datele personale
Cap. II, punct A
1. Venituri - bifați „drepturi de proprietate intelectuală”
2. Determ. venitului - bifați „cote forfetare de cheltuieli”
7. Data începerii activității - copiați data din contract
Cap. II, punct B
1. Venit brut - copiați venitul brut din adeverință
2. Cheltuieli deductibile - 20% din venitul brut + CAS + Sănătate (din adeverință)
2.1. Contribuții sociale - CAS + Sănătate (din adeverință)
3. Venit net anual = Venit brut – cheltuieli deductibile

*Pentru venituri din drepturi de autor cu impozit de 10%

Autor: Raluca Florescu   
sursa: evz.ro 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu