Treceți la conținutul principal

Scrisul de mână începe să dispară din şcolile europene


Anul trecut scrisul de mână a fost scos din programa obligatorie a 45 de state ale S.U.A. (aici) Anul acesta scrisul de mână va fi scos din şcolile elveţiene şi a dispărut din material elevilor din statul german Hamburg (aici).

Explicaţiile sunt simple: aproape nimeni nu mai scrie de mână, se pierde foarte mult timp cu predatul caligrafiei – oricum toată lumea foloseşte o tastatură sau un touch-screen pentru a scrie – nu mai bine se predau doar cursuri de dactilografie?

Eu unul am o relaţie specială cu scrisul de mână, nu la nivel de fetiş, dar îmi place să judec oamenii după cum scriu de mână. Am citit mii de file scrise de mână între secolele XIV – XIX – în germană şi română cu grafie chirilică, am scris de mână câteva mii de pagini de note de curs. Am învăţat după notele de curs ale altor colegi – şi am văzut că notele semănau cu modul de gândire al colegilor. Nu am reuşit să învăţ Codul Rutier decât după ce l-am rescris de mână, spart pe probleme după logica mea, nu după logica miliţienilor. La conferinţele la care iau note de mână memorez mult mai multe lucruri decât la conferinţele la care nu iau note.


Am impresia că prin dispariţia scrisului de mână pierdem mult mai mult decât câştigăm. Mă sperie perspective unei societăţi dependente de curentul electric, un lux care poate dispărea instantaneu.

Autor: George Damian

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu