Rezidență pentru scriitori în… tren

Citeam pe “The Guardian” că Amtrak, o companie de transport feroviar din SUA, a început să ofere scriitorilor rezidenţă în trenuri. What a marvelous idea! Adică, dacă tu ca scriitor (american) doreşti să-ţi începi, să-ţi termini sau chiar să scrii cartea integral în tren, te poţi urca oricând într-unul fără să plăteşti o leţcaie. Mă gândesc că dacă vrei să calătoreşti gratis cu trenul ai putea să devii scriitor.

Această initiaţivă îi este datorată scriitorului Alexander Chee, care şi-a exprimat în cadrul unui interviu dorinţa de a scrie în tren. Ȋntrebat care este locul lui preferat în care scrie, acesta a răspuns: “Ȋmi place în continuare trenul ca locaţie în care poţi face lucrul acesta. Mi-aş dori ca Amtrak să ofere rezidenţă pentru scriitori. Iar după trenuri, în biblioteci, noaptea, în special în cele goale.” Dorinţa lui a fost exprimată ulterior şi de alţi scriitori, iar cei de la Amtrak s-au mobilizat şi au hotărât să-i aducă pe aceştia în trenuri. Alexander Chee urmează să aibă o excursie cu trenul din New York către Portland şi înapoi anul acesta. Mai multe excursii – gratuite sau cu costuri reduse cât mai mult cu putinţă – vor fi oferite de compania feroviară pentru scriitorii care îşi doresc să scrie în tren.

Jessica Gross este unul dintre cei care au reacţionat la declaraţia lui Alexander Chee. Ea a postat un mesaj pe Twitter şi a fost trimisă într-o excursie, iar apoi a scris despre experienţa traită spunând că “este ceva la tren care îl face un loc pentru scris şi chiar pentru citit şi contemplare de neegalat”.
Ȋntrebată de ce consideră că trenul este un loc potrivit pentru scris, ea a răspuns: “Cred că este o combinaţie între deadline-ul stabilit – sfârşitul călătoriei cu trenul – mişcarea calmantă şi compania străinilor”. Ea este primul scriitor care a experimentat această iniţiativă, întreprindere despre care a vorbit mai apoi.

Adevărul este că drumeţia cu trenul îţi oferă maximum de inspiraţie în procesul de creaţie. Vezi pe fereastră un copac mai neobişnuit şi te gândeşti să-i dai fiinţă în povestea de fantezie pe care o ai începută în faţa ta. Sau, observând oraşele din beton în contrast cu câmpiile verzi şi satele pitoreşti, poţi avea nişte revelaţii numai bune de ilustrat între o acţiune sau alta. Eu, de exemplu, am dosarul cu note din telefon plin de creaţii de moment răsărite în mintea mea în timp ce merg cu autobuzul spre casă. Cred că mijloacele de transport în comun sunt adevărate izvoare de idei.

Tot pe Twitter, Evan Smith Rakoff a scris: “Am călătorit foarte mult cu trenurile Amtrak în ultima vreme și mi-a plăcut să scriu în timpul călătoriilor”. Scriitoarea Anne Korkeakivi a descris călătoria cu trenul ca “moment suspendat în timp, inexpugnabil [...] ca o mantra”. Acum mai mulţi scriitori americani îşi revendică propria rezidenţă în tren.

Dar acţiunea celor de la Amtrak nu este prima de acest gen. Ȋn Marea Britanie a existat un proiect asemănător. Scriitoarea Julia Crouch a făcut echipă cu un operator de tren al companiei de trenuri East Coast şi au scris povestirea Strangeness On A Train, într-o călătorie de la Londra la Harrogate. Povestea este despre o femeie împinsă de un pasager dincolo de limitele răbdării. Destul de… în temă, nu? Scriitoarea a spus că a fost influenţată şi de câteva romane a căror acţiune se petrece în trenuri: Străinii din tren, de Patricia Highsmith, Crima din Orient Express, de Agatha Christie şi Trenul de Paddington, tot de Agatha Christie. Julia Crouch: “Când mi s-a oferit oportunitatea de a fi primul scriitor în rezidență într-un tren al East Coast, pur şi simplu am sărit în el. Este ceva minunat la scrisul în trenuri, am fost în stare să mă cufund pe deplin în munca mea, ceea ce reuşesc foarte rar acasă”.
...
Julia Crouch

Ideea în sine – scriitori în rezidență – este veche şi promovată foarte mult. Devine monoton pentru un scriitor să îşi exercite pasiunea mereu şi mereu în acelaşi loc, biroul lor. Pe când trenul e tot un fel de birou, dar care se mişcă încotro îl duc şinele. Ȋnseamnă schimbare de peisaj. Ȋn prezent scriitorii primesc tot felul de burse să meargă în locuri pline de inspiraţie pentru a scrie: sate literare, castele, hotele literare, cele mai mari târguri de carte etc.

Scriitori în rezidenţă în trenuri este un concept mai nou, care într-un timp scurt a prins rădăcini adânci. Cine ştie, poate cumva, cândva, vreun reprezentant CFR citeşte aceste rânduri, este luminat şi el de genialitatea ideii şi face un pustiu de bine scriitorilor români. Poate chiar va fi realizată o linie literară, un echivalent al liniei vrăjitorilor din Harry Potter, Peronul 9 şi ¾. Mda, vise… Până atunci, scriitorii să se urce la bord pe banii lor şi să scrie, iar cititorii să nu uite să ia o carte bună cu ei în următoarea călătorie cu trenul!

scrisă de  
sursa: hyperliteratura.ro