Treceți la conținutul principal

Intalnire online cu istoricul Lucian Boia. Controverse privind Primului Razboi Mondial

Eseul lui Lucian Boia despre Primul Razboi Mondial va starni, ca multe dintre cartile sale, un probabil manunchi de discutii aprinse.

Sunt discutii de care ar fi nevoie, ar fi benefice pentru spatiul public romanesc.  Iar aceasta din cel putin doua motive. Mai intai, pentru ca Primul Razboi este de la o vreme o tema foarte fierbinte, care are legatura cu situatia de astazi a Europei. Si apoi, pentru ca este o carte incitanta, care te face sa iti pui tu insuti intrebarile pe care si le pune Lucian Boia, sa iei in seama o problematica mai dificila decat ar parea la prima vedere.


In 2014 se implinesc 100 de ani de la inceputul Primului Razboi Mondial. Este un prilej pentru istoricii europeni de a reevalua rolul jucat de fiecare natiune implicata in conflict. 
Deja, mai ales in presa germana sau franceza,  au aparut multe articole consistente despre impartirea vinovatiilor si felul in care Primul Razboi a determinat soarta Europei. Se simte nevoia de abordari proaspete si de nuantari, de perspective care sa explice istoric configuratia prezentului.  Interesul fata de Primul Razboi este amplificat acum de dorinta de a intelege conditionarile istorice ale unei Europe expuse unor probleme si provocari intense.

Volumul lui Lucian Boia, intitulat “Primul Razboi Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretari”, abia iesit din tipar la Editura Humanitas, este o meditatie a istoricului roman despre primul razboi.

Multe intrebari si (ceva mai putine) concluzii, dese aluzii explicite la prezent, o regandire mai deschisa si mai lipsita de prejudecati a acestui “eveniment fondator al lumii in care traim”, asa se infatiseaza acest eseu inscris, dupa cum spune autorul, intr-un curent de reelaborare istorica.  Iata  cateva dintre intrebarile pe care si le pune Lucian Boia in aceasta carte: Cum sunt impartite vinovatiile? Ar fi putut castiga Germania? Care a fost norocul Romaniei si cata dreptate au avut “germanofilii”? Cat de corecte au fost prevederile de la Versailles?

Cartea va avea lansarea oficiala joi, 24 aprilie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.


“1914 apare astfel ca momentul al unei ere noi, care nu stim inca incotro va purta omenirea.” (Lucian Boia)


sursa + comentarii: contributors.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu