Gabriel GarciaMarquez a murit. Scriitorul, câştigător al premiului Nobel pentru literatură,avea 87 de ani

Scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez a murit joi [17.04.2014] la vârsta de 87 de ani, potrivit unor surse apropiate familiei sale, citate de BBC. Laureatul premiului Nobel pentru literatură avea o stare precară a sănătăţii de mai mulţi ani.

Starea de sănătate a scriitorului Gabriel Garcia Márquez, externat pe 8 aprilie dintr-un spital din Ciudad de Mexico, a fost caracterizată „extrem de fragilă“, a precizat luni familia, în urma unor informaţii apărute în presă conform cărora cancerul limfatic de care suferea scriitorul columbian a recidivat.

Luni, cotidianul mexican El Universal, citând “surse demne de încredere”, a scris despre cancerul limfatic de care a suferit scriitorul columbian în urmă cu 15 ani, precizând că boala a recidivat şi se extinde la plămâni, ganglioni şi ficat.

Potrivit acestei publicaţii, familia şi medicii au stabilit de comun acord să nu îl supună pe Garcia Marquez unui tratament oncologic, ci să îi asigure o "îngrijire paliativă" la domiciliu.

Stabilit în Mexic din 1961, cu o perioadă de sejur la Cartagena (Columbia), Barcelona şi Havana, Garcia Marquez s-a retras de câţiva ani din viaţa publică, iar în timpul scurtelor sale apariţii la diverse evenimente, nu a făcut nicio declaraţie presei.

Ultima apariţie publică a lui Gabriel Garcia Marquez a avut loc pe 6 martie, când scriitorul a apărut la poarta reşedinţei sale din Ciudad de Mexico, unde locuieşte de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnaliştii veniţi în vizită cu ocazia aniversării sale.

Capodopera lui Gabriel Garcia Márquez, romanul din 1967 "Un veac de singurătate", descrie istoria satului columbian fictiv Macondo. Această carte este considerară una din cele mai bune opere ale realismului magic la nivel mondial.

Născut pe 6 martie 1927, în localitatea columbiană Aracataca, Gabriel Garcia Márquez locuieşte în Mexic de câteva decenii şi, slăbit din cauza bolii, nu a mai scris nimic de la cel mai recent roman al său, "Memoria de mis putas tristes" ("Povestea târfelor mele triste"), apărut în 2004.

Gabriel García Marquez a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 1982. În acel moment, scriitorul columbian era cel de-al al patrulea scriitor latino-american care a primit acest premiu. Fiind considerat unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului al XX-lea.

În nuvelele şi romanele sale se reunesc, în mod firesc, fantasticul şi realităţile de zi cu zi, scriitorul fiind inclus, de altfel, de mulţi critici literari în categoria romancierilor realismului fantastic sud-american. Cel mai celebru roman al său este "Un veac de singurătate" (1967), dar foarte cunoscute sunt şi "Cronica unei morţi anunţate" (1981), "Dragostea în vremea holerei" (1985), "Generalul în labirintul său" (1989) şi "Povestea târfelor mele triste" (2004).

https://ro.stiri.yahoo.com/gabriel-garcia-marquez-murit-scriitorul-c%C3%A2%C5%9Ftig%C4%83tor-al-premiului-201914704.html