Treceți la conținutul principal

Intalnire online cu Ioana Parvulescu. De ce sa mai citim autori clasici cand sunt atat de vechi, plictisitori si depasiti?

Marti, ora 13 00, scriitoarea Ioana Parvulescu se va afla in redactia Contributors.ro pentru a raspunde intrebarilor cititorilor. Subiectul discutiei este actualitatea clasicilor, de ce continuam sa-i citim, cum isi pastreaza actualitatea marile carti.  Prilejul intalnirii il reprezinta aparitia la Editura Humanitas a volumului “Alesul” de Thomas Mann – intr-o noua editie, ingrijita de Ioana Parvulescu.
Cele mai interesante intrebari primite vor fi reluate intr-un interviu video.


Ioana Parvulescu a absolvit Facultatea de Litere a Universității din Bucuresti si din 1996 preda literatura moderna la aceeași facultate. Obtine doctoratul în 1999 cu teza de doctorat intitulata: Prejudecăți literare. Opțiuni comode în receptarea literaturii romane. A coordonat seria Cartea de pe noptieră a Editurii Humanitas și a lucrat ca redactor la România literara. Printre cartile sale se numara: Întoarcere în Bucureștiul interbelic (eseu), Humanitas, București, 2003, În intimitatea secolului 19, Humanitas, București, 2005, În țara Miticilor. De șapte ori Caragiale, Humanitas, București, Viața începe vineri (roman), Humanitas, 2009, Lumea ca ziar. A patra putere: Caragiale, Humanitas, Bucuresti, 2011.

La sfarsitul anului trecut, Ioana Parvulescu a primit un important premiu, Premiul Uniunii Europene pentru literatură – ce confera recunoastere celor mai buni autori în curs de afirmare din Europa – pentru romanul “Viata incepe vineri”, aparut la Editura Humanitas.
Din prefata romanului “Alesul” de Thomas Mann:
“Pana la urma, cum stau lucrurile cu aceasta carte, povestea pacatosului bun, povestea unui papa? Este una dintre ultimele scrise de Thomas Mann, publicata cand autorul avea 76 de ani si, fara indoiala, face concurenta celor mai indraznete romane contemporane, incalcand simultan tabuul erotic si pe cel religios. Cel mai bine o defineste calugarul Clemens, povestitorul: o poveste groaznica si totodata inaltatoare. E vorba de o istorie medievala, si tot rafinamentul trubadurilor, truverilor si minnesangerilor se topeste in acest adevarat poem, dandu-i frumuseti in masura sa-l satisfaca pe cel mai citit cititor. Ironia plina de intelegere pe care autorul si-ar putea-o plasa pe scut, ca semn de noblete, atinge si ea nivelul cel mai inalt din toata creatia thomasmanniana. Lumineaza pur si simplu toata povestea. Si, nu in ultimul rand, desi aproape libertina, Alesul e, totusi, o carte (cu) morala. (Ioana PARVULESCU)
sursa

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu