Treceți la conținutul principal

Proiectul uriaş al unei mici edituri: tipărirea Wikipedia

O mică editură germană a lansat un apel pentru donaţii cu scopul de a edita o versiune tipărită a enciclopediei participative online Wikipedia, informează lefigaro.fr.

Peste 1.000 de volume, 1.200 de pagini în fiecare volum, 4 milioane de definiţii în fiecare cuvânt, pentru un pachet final cu dimensiunile de 10 metri x 2,5 metri - acesta este proiectul uriaş al unei edituri germane care a avut o idee ce poate să pară uşor nebunească: să tipărească pe hârtie milioanele de articole din enciclopedia participativă online Wikipedia.

Compania PediaPress este parteneră de mai mulţi ani cu Fundaţia Wikimedia, care este un fel de umbrelă pentru mai multe site-uri libere de drepturi de autor precum Wikipedia, Wiktionnaire, WikiCommons. Firma germană a lansat pe 10 februarie un apel de finanţare participativă pe site-ul Indiegogo, a anunţat cotidianul britanic The Guardian.

Obiectivul: strângerea a 50.000 de dolari înainte de 11 aprilie, fapt care va permite astfel tipărirea pe hârtie a peste 4 milioane de articole din versiunea în limba engleză a site-ului Wikipedia.

"Toate volumele vor avea paginile numerotate, iar ultimul articol din fiecare volum va începe la pagina 1.193", au explicat Heiko Hees, Christoph Kepper şi Alex Boerger, echipa editorială de la PediaPress. Textele şi imaginile vor fi aranjate pe pagini despărţite în trei coloane. Chestiunea tipăririi în alb negru sau în culori va fi tranşată în funcţie de bugetul care va fi obţinut.

Rezultatul va face subiectul unei expoziţii publice, în cadrul conferinţei "Wikimania 2014", ce va fi organizată la Londra, în vara acestui an. Dacă finanţarea va fi suficientă, organizatorii doresc să continue expoziţia prin intermediul unui turneu internaţional, iar apoi vor dona toate volumele unei mari biblioteci publice. Pentru a insista asupra caracterului evolutiv al enciclopediei, echipa redacţională de la PediaPress intenţionează să propună şi o vizualizare pe hârtie a actualizărilor pentru fiecare articol, în cursul expoziţiei, dacă bugetul o va permite.

Compania PediaPress colabora deja cu Wikipedia, propunându-i să tipărească diverse articole la cerere. Însă ideea unei tipăriri complete a enciclopediei este nouă. "Principalul motiv pentru care am decis să începem acest proiect acum constă în faptul că dorim să arătăm cantitatea mare de informaţii pe care le conţine Wikipedia", a precizat Christoph Kepper.

"Ne-am obişnuit atât de mult cu surse de informaţii extrem de importante încât mărimea lor reală ne pare surprinzătoare şi neaşteptată", a adăugat el.

Organizatorii cred, de asemenea, că "volumele ar putea să pară un obiect de epocă pentru generaţiile viitoare, după debutul revoluţiei digitale". Un alt membru al echipei de la PediaPress a subliniat faptul că "enciclopedia va deveni depăşită, iar noi ne vom da seama cât de puţine lucruri cunoaştem".

Joi, la zece zile de la debutul proiectului, aproape 3.000 de dolari erau colectaţi. Retribuţiile pentru participarea la finanţarea proiectului variază de la simpla menţionare a numelui finanţatorului în proiectul final, la o pagină dedicată acestuia, atribuirea unui volum cu dedicaţie specială şi imprimarea logoului companiei finanţatorului pe unul dintre volumele tipărite.

Echipa de la PediaPress a precizat, cu amuzament, că şi-a stabilit sediul general la Mainz, oraşul în care Gutenberg a început revoluţia tipăriturilor în urmă cu peste 500 de ani.

de Florin Badescu - Mediafax

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>