Lansare de carte: SONET Michelangelo Buonarroti/Florian Chelu Madeva

450 de ani de la moartea lui Michelangelo

SONET Michelangelo Buonarroti/ Florian Chelu MadevaMichelangelo Buonarroti, cel mai important artist în perioada de vârf a Renașterii italiene, si-a manifestat geniul creator in  pictură, desen, sculptură și arhitectură. Talentul sau s-a reflectat si in creatia literara lasand in urama sa o serie de poezii, în special în genul sonetului și madrigalului. La 450 de ani de la moartea celebrului artist, la Muzeul Literaturii Române din Bucureşti va avea loc lansarea volumului SONET Michelangelo Buonarroti/Florian Chelu Madeva.

Potrivit Radio Romania Cultural, la evenimentul de lansare ce va avea loc marti 18 februarie, ora 14.00 vor fi prezenti : C.D. Zeletin (traducătorul lui Michelangelo în română), Florian Chelu Madeva (compozitorul sonetelor), Alexandrina Chelu şi David Bryan (care vor interpreta muzical sonete renascentiste).

Sentimentele, trăsăturile profunde și gândurile maestrului Michelangelo și-au găsit expresia, de-a lungul vieții sale, într-o serie de compoziții lirice și în multe scrisori adresate familiei și prietenilor. Fără a fi un literat prin definiție și fără a avea intenția de a-și publica poeziile, Bounarroti a lăsat în urmă multe compoziții în verusri inspirate de Petrarca, așa cum o cereau uzanțele vremii. 


Creatorul frescelor Capelei Sixtine aduce deseori in versurile sale considerații artistice și estetice, referiri la propria sa meserie, pe care o descria ca obositoare și solitară.

Există multe versuri de dragoste, printre care cele scrise pentru Tommaso Cavalieri, tânărul de o frumusețe rară, iubit de maestru, care i-a servit drept muză pentru multe versuri cenzurate în anticele ediții ale „Rimelor” lui Michelangelo. Odată cu trecerea timpului, versurile maestrului devin din ce în ce mai neliniștite și tensionate, pentru ca, în cele scrise la maturiate, el să atingă momentele cele mai înălțătoare și emoționante ale liricii sale.  


de D.S.     HotNews.ro