Treceți la conținutul principal

15.000 de lei pe-o poezie patriotică

Ce ai face de echivalentul a aproape 3500 de euro? Probabil, destul de multe lucruri. Dar o poezie patriotică ai scrie? Dacă da, mai ai nevoie de un singur lucru. Să fii cetăţean român sau al Republicii Moldova. Şi să dai un mail la concurs@litera.ro.

Asta pentru că Editura Litera sărbătoreşte 25 de ani de activitate. Şi a ales să celebreze această frumoasă vârstă (matusalemică, dacă ne gândim la edituri din România) lansând cel mai tentant concurs de poezie. Cel mai frumos poem patriotic, dedicat ţării sau limbii române, va fi premiat cu 15.000 de lei, într-un eveniment fastuos. (Mă gândesc acum la evenimentele literar-patriotice la care am fost şi “fastuos” mi se pare sinonim cu o farfurie ceva mai mare de fursecuri şi 20% mai multe eminenţe cenuşii pe metru pătrat.)

Cert e că iniţiativa e lăudabilă. Dacă s-ar oferi mai frecvent genul ăsta de sume, aş scrie şi eu mai des poezie. Drept care, nu vă rămân decât trei lucruri de făcut:
-zgândăriţi-vă vena poetică şi găsiţi cele mai elocvente metafore pentru iubirea de neam
-descărcaţi fişa de înscriere de pe siteul litera.ro şi înscrieţi-vă opera între 20 februarie şi 15 aprilie
-rugaţi-vă să-i placă juriului prezidat de ilustrul critic Dan C. Mihăilescu.

Mai multe detalii pe site-ul editurii, www.litera.ro. Iar eu închei cu apoteoticul citat pe subiect, semnat chiar Dan C. Mihăilescu – sper sincer să vă inspire. Aştept febril să lecturez produsele acestui concurs şi prevăd ore de savoare.

“A dedica un poem limbii natale e ca şi când i-ai scrie dintr-o îndepărtată apropiere mamei, iubitei, fratelui, sorei, tuturor celor dragi. Sau îngerului tău păzitor, cel pe care nu-l vezi niciodată, dar a cărui putere subtilă şi tandră o simţi mereu în preajmă. Este un act de iubire, de credinţă şi veneraţie, de curăţie şi nobilă simplitate.”  

scrisă de Lorena Lupu
sursa: tabu.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu