Treceți la conținutul principal

"Dhyeata"-cursuri de aromana pentru incepatori

In Bucuresti, s-a infiintat recent un centru cultural al aromanilor, "Dhyeata", care isi propune sa ofere gratuit cursuri de aromana tuturor celor  interesati.  

Aromana nu are un caracter unitar datorita faptului ca vorbitorii ei au trait pe un teritoriu foarte intins de la Marea Egee pana la Marea Adriatica si din Balcani pana la sud de Pind, deplasandu-se in cautare de pasuni si aflandu-se intr-un permanent contact cu alte popoare, ci mai degraba unul conservator prezent in toate nivelurile limbii: fonetic, morfo-sintactic si lexical. Asadar, varietatea lingvistica are cauze de ordin preponderent geografic.

Din cauza absentei unei norme dialectale, aromana este prezentata ca fiind un ansamblu de graiuri nestandardizate intre care exista numeroase asemanari, dar si deosebiri, cercetarea ei implicand prezenta a doua perspective: una a romanitatii si una a romanitatii. Acest lucru a trezit interesul mai multor filologi precum J. Thunmann, Fr. Miklosich, Gustav Weigand, Th. Capidan, Tache Papahagi, M. Caragiu Marioteanu, N. Saramandu s.a.

Atelierul nostru de limba se adreseaza cursantilor de orice varsta si isi propune familiarizarea cu notiunile de baza ale aromanei. In timpul cursurilor se vor prezenta ortografia, pronuntia, vocabularul de baza si cel specific. De asemenea, pentru observarea directa a acestor fapte de limba, se vor studia texte de folclor si literatura culta, se vor aduce manuale si documente si se vor audia inregistrari.

Cursul de aromana va avea prezentarea in data de 10 septembrie, ora 19.00 la sediul Proiectului Avdhela, Libraria Predania, Str. Vulturilor nr. 8, sector 3 din Capitala. Pentru a participa la curs, este necesara completarea si trimiterea formularului de la acest link www.dhyeata.files.wordpress.com/2013/04/formular-inscriere.doc, la adresa de e-mail  contact@proiectavdhela.ro.

Cursul face parte din proiectul Dhyeata - centrul pentru cercetarea si dezvoltarea culturii aromane  derulat de catre Proiectul Avdhela, Biblioteca Culturii Aromane, proiect cultural finantat de AFCN (Administratia Fondului Cultural National).

de Ionut Baias     HotNews.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband È™i întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunÅ£a pe revoltaÅ£i. Și, fireÈ™te că aveau dreptate să spună că acÅ£iunile acestor jefuitori, incendiatori È™i tâlhari sunt demne de dispreÅ£ È™i criminale, È™i că poliÅ£ia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a È™ocului È™i-a indignării a avut ceva extrem de fals È™i ipocrit.  Căci deputaÅ£ii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanÈ™a de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. ÃŽn ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice È™i la apariÅ£ia unei culturi aproape universale a egoismului È™i a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiÈ›ii inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. ÃŽn multe judeÈ›e din zona Moldovei (considerate judeÈ›ele cele mai sărace din È›ară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării È™i dorm înghesuiÈ›i cu fraÈ›ii È™i surorile. Un ieÈ™ean s-a decis, din dorinÈ›a de a face bine, să schimbe viaÈ›a celor mai puÈ›in fericiÈ›i. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp È™i resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează È™i despre cum arată acum viaÈ›a celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu