Treceți la conținutul principal

Franz Kafka a dus o viaţă scurtă şi grea, măcinată de depresie şi de boală

Franz Kafka, celebrul scriitor evreu de limbă germană, este omagiat de Google printr-un Doodle. În Doodle-ul pentru Franz Kafka, logo-ul Google este înlocuit cu o scenă din „Metamorfoza”, una dintre cele mai cunoscute scrieri ale lui Franz Kafka.


Franz Kafka s-a născut pe 3 iulie 1883 la Praga, azi împlinindu-se 130 de ani de la naşterea sa. După absolvirea liceului german, Franz Kafka a studiat dreptul, şi-a luat doctoratul, apoi a lucrat ca avocat şi a călătorit în Italia, Germania, Austria, dar şi în oraşul Arad.

Franz Kafka a debutat literar în 1909, publicând schiţe de proză într-o revistă editată la Munchen.

Franz Kafka a suferit de depresie cronică, de care a încercat să se vindece cu ajutorul medicinei naturiste, şi de tuberculoză, de care s-a îmbolnăvit în 1917, din cauza regimului vegetarian, bazat pe lapte nepasteurizat.

Starea de sănătate a lui Franz Kafka s-a agravat în 1922, el urmând mai multe tratamente care nu au dat roade. Franz Kafka a murit în 1924, în braţele prietenului său, doctorul Robert Klopstock, şi al ultimei sale iubite, Dora Dymant.

Majoritatea operelor lui Franz Kafka au fost publicate postum, de către prietenul său, Max Brod.

Acesta nu a îndeplinit dorinţa lui Franz Kafka, aceea de a-i fi arse toate manuscrisele.



Noul logo Google, care vine la împlinirea a 130 de ani de la naşterea lui Franz Kafka (1883-1924), face trimitere tocmai la opera-emblemă a scriitorului praghez. Doodle-ul de azi aduce aminte de personajul "Metamorfozei", Gregor Samsa, un comis-voiajor mărunt care devine peste noapte din om gândac.

Iniţial, personajul lui Franz Kafka îşi imaginează că visează. Pe urmă, convingându-se de transformarea lui, crede că e trecătoare. Samsa încearcă în zadar să comunice cu familia de dincolo de uşa dormitorului său. Pe urmă, se adaptează şi cu noul lui trup. În fine, vine, spre bucuria familiei, moartea metamorfozatului creat de Franz Kafka, eveniment care dă finalul trist al "Metamorfozei".

Marele mister care înconjoară "Metamorfoza" lui Franz Kafka este motivul transformării lui Gregor Samsa. De altfel, nici scriitorul nu a explicat vreodată de ce se metamorfozează vânzătorul lui.

Farmecul aparte al "Metamorfozei" lui Franz Kafka, un farmec specific întregului curent exist
enţialist, este resemnarea metamorfozatului şi adaptarea personajului principal la viaţa de gândac.

În doodle-ul aniversar, gândacul Gregor al lui Franz Kafka este ilustrat în momentul în care iese din camera lui.

Alte două opere care i-au adus lui Franz Kafka renumele mondial sunt "Procesul" şi "Castelul".


 
Franz Kafka, o viaţă măcinată de depresie şi boală

Franz Kafka a suferit de depresie cronică, de care a încercat să se vindece cu ajutorul medicinei naturiste, şi de tuberculoză, de care s-a îmbolnăvit în 1917, din cauza regimului vegetarian, bazat pe lapte nepasteurizat.

Starea de sănătate a lui Franz Kafka s-a agravat în 1922, el urmând mai multe tratamente care nu au dat roade. Franz Kafka a murit în 1924, în braţele prietenului său, doctorul Robert Klopstock, şi al ultimei sale iubite, Dora Dymant.

Majoritatea operelor lui Franz Kafka au fost publicate postum, de către prietenul său, Max Brod.
Acesta nu a îndeplinit dorinţa lui Franz Kafka, aceea de a-i fi arse toate manuscrisele.

O analiză a operei lui Franz Kafka

O opera prezentand o lume de cosmar, dezumanizata, intesata de labirinturi birocratice si figuri implacabile si nebuloase ale autoritatii, o societate care aminteste de Orwell sau de Huxley, silueta unui functionar care bantuia pe strazile din Praga, luptandu-se cu demonii si viziunile care il torturau, povestiri stranii, romane neterminate, abandonate in pripa, o mare parte a operei distrusa, o bogata corespondenta si pagini de jurnal cu notatii fragmentare. Este un bun rezumat a ceea ce a fost si este inca Franz Kafka, unul dintre autorii-enigma, cu o imensa popularitate postuma, dar inca un mister chiar si pentru cei care il citesc frenetic, cuprinsi de un anume fanatism. O proza stranie si pe alocuri infioratoare, o literatura a absurdului existentei, si poate tocmai de aceea Borges afirma ca primele personaje kafkiene din istoria culturii au fost paradoxurile lui Zenon, scrie artline.ro.

Poate ca Franz Kafka ar fi fost cu desavarsire uitat daca nu ar fi fost prietenul sau Max Brod. In definitiv operele publicate antum nu au starnit vreun ecou. Dar Max Brod, in amintirea prieteniei care i-a legat, a adunat si a publicat practic tot ce a  lasat Kafka, pierzandu-se doar manuscrisele pe care acesta le distrusese. Inainte de a muri, Kafka ii ceruse sa ii arda absolut toate manuscrisele. Brod nu doar ca nu i-a indeplinit aceasta ultima dorinta, dar la emigrarea in Tel Aviv, in 1939, a luat cu el aproape toate scrierile inedite ale lui Kafka. A ramas in Israel pentru tot restul vietii, facand totul pentru a publica si promova opera vechiului sau prieten. Lui i se datoreaza nu doar aparitia povestirilor, dar si a celor trei romane  - America, Procesul, Castelul.


FRANZ KAFKA - CITATE

Nu pierdeţi timpul căutând obstacole. S-ar putea ca ele să nu existe.
Arta noastră e de a fi orbiţi de lumea adevărului.
Aceia care păstrează capacitatea de a aduna frumuseţea nu vor îmbătrâni niciodată.
A crede în progres nu înseamnă să crezi că a avut loc un progres.
Dezordinea, când nu eşti înzestrat decât cu mici talente, e tot ce poate fi mai rău.
Ce sinucidere poate fi fericirea!
Mi-am petrecut viaţa încercând să mă apăr de dorinţa de a-i pune capăt.
Lenea este începutul tuturor viciilor, încoronarea tuturor virtuţilor.
Scrisul e o formă a rugăciunii.
Orice fiinţă, cât de neînsemnată ar fi, constituie centrul unui cerc trasat în jurul ei.
Omul nu poate vorbi despre Dumnezeu. În cel mai bun caz, poate vorbi cu Dumnezeu.
Atâta timp cât nu încetezi să urci, treptele nu se vor termina. Sub paşii tăi care urcă, ele se vor înmulţi la nesfârşit.
Aceia care păstrează capacitatea de a aduna frumuseţea nu vor îmbătrâni niciodată.
Trăiesc, iar acest lucru îmi este cât se poate de clar.
Tocul este grafitul seismografic al inimii. El poate înregistra cutremurul de pământ, dar nicidecum nu-l poate prezice.
Sunt două păcate principale din care toate celelalte păcate se nasc: nerăbdarea şi lenea.

publicat la 3 iul 2013, sursa: gandul.info

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Mike Yung, o voce extraordinară (artist al străzii, NY)

 <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GrHfWKeTDEI?start=2" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/K-N8W3s2yYQ" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>