Cursuri de limbă şi literatură română pentru copiii din Cuenca, Spania

Asociatia Hispano Romana din provincia Cuenca (Spania) organizeaza in perioada iunie-octombrie 2013 cursuri de limba si literatura romana pentru copiii romani din provincie. Este vorba despre un Program finantat de Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP) sub genericul "Limba noastra cea frumoasa". Activitatile au inceput deja in patru localitati: Cuenca, Tarancón, Barajas de Melo si Valera de Abajo. Pe listele invatatoarei Anca Lovaszi figureaza pana acum peste 40 de copii cu varste cuprinse intre 4 si 16 ani. 
 
Cursurile, aflate in cel de-al 3-lea an de desfasurare si cel de-al 2-lea cu sprijinul DPRRP, isi propun conservarea identitatii culturale si lingvistice in randul tinerilor nascuti in Spania sau proveniti din casatorii mixte, cultivarea unei atitudini pozitive fata de limba materna si recunoasterea rolului acesteia in dezvoltarea personala. "Incercam sa stimulam interesul copiilor romani fata de tot ce inseamna Romania si imbogatirea orizontului cultural al acestora, precum si dezvoltarea unei atitudini de empatie culturala si interculturala", afirma coordonatorul Proiectului, Rares Cristea, care continua: "cel mai grav mi se pare acest rumañol pe care il intalnim atat la copiii cat si la adultii din Spania, folosirea unor cuvinte romanesti cu terminatii spaniole si viceversa, utilizarea unor cuvinte care un exista!"

In Cuenca si Tarancón, Asociatia organizeaza cursuri de-a lungul intregului an inca din 2011, la sediile sale, iar in Valera de Abajo (unde traiesc mai bine de 350 de romania) si Barajas de Melo activitatile se desfasoara incepand de anul acesta in spatii puse la dispozitie de Primariile locale; la final de saptamana si cu sprijinul voluntarilor.

Asociatia Hispano Romana din provincia Cuenca s-a infiintat in anul 2009. In prezent, numarul membrilor sai este de aproape 600, iar al beneficiarilor directi de peste 1600. Cu un grup de 30 de voluntari permanenti, asociatia este considerata o entitate de referinta in provincie.

Asociatia Hispano Romana din provincia Cuenca,Presedinte Violeta Vartic