Treceți la conținutul principal

Ziua Terminatorului la Targul de Carte de la Frankfurt

Corespondenta din Germania de Dani Rockhoff

Coperta cartii in limba germana"M-am nascut intr-un an al foamei". Asa isi incepe Arnold Schwarzenegger autobiografia, parca justificand intreaga sa viata ulterioara, de emigrant in cautarea bogatiei si norocului, a "visului american".  Acum, acest vis a inceput sa se spulbere. Nu insa si pentru austriacul care s-a lansat prin joc de bicepsi, a trecut prin fabrica de idoli de la Hollywood si a urcat pe treptele de sus ale politicii. La targul de carte de la Frankfurt de saptamana trecuta, aparitia sa a facut senzatie: un ranjet larg peste un munte de muschi in costum, purtand pantofi de lac si un masiv inel cap-de-mort. Ca sa nu se uite cine e adevaratul Terminator. Cu toate acestea, cartea sa n-a spart piata.

A existat vreun calcul politic in publicarea cartii odata cu declansarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din SUA? Schwarzenegger zice ca nu. A fost obisnuit sa priveasca mereu inainte, abia la 65 de ani a avut timp sa priveasca inapoi. Totusi, el declara ca dupa a treia confruntare publica intre Barack Obama si Mitt Romney se va decide, daca sa se alature in campanie lui Romney, colegul sau de partid.

Schwarzenegger a vorbit la Targ doar in engleza americana, parca rusinandu-se de limba sa materna, germana cu accent satesc, austriac. Oricum, americana da mai bine pentru PR. Cum si-a construit atent acest PR, in intreaga sa cariera, descrie el insusi in carte: "Cand cineva a venit la mine cu un concept sau un scenariu, prima mea intrebare a fost: Cum arata posterul? Ce poza alegem? Ce vrem sa vindem?"

Campania publicitara pentru autobiografia sa, aparuta anul trecut in SUA, a fost enorma. Si totusi, "doar 21.000 de oameni au cumparat-o", scrie Gala.de, citand Nielsen, o companie care analizeaza comportamentul cumparatorilor la nivel international.

Intre timp, datele s-au mai schimbat. Traducerea in limba germana a aparut la editura Hoffmann und Campe. "Total Recall. My Unbelievably True Life Story" a fost scutit de "incredibil" in titlul german. Se subtitreaza doar "Adevarata poveste a vietii mele". Din 624 de pagini originale, au iesit 671 de pagini in limba germana. Un cartoi care poate fi folosit si ca haltera, pentru antrenament, tocmai in spiritul personalitatii autorului. Co-autoratul cartii apartine lui Peter Petre, jurnalist si editor american.

Promotorii cartii o numesc "cea mai grozava poveste de succes din istoria recenta a imigratiei", reeditand cliseul "De la spalator de vase, la milionar". In presa germana a aparut insa si catalogarea "Total Recall e o sunca groasa cu multe etape ale succesului lui Arnold Schwarzenegger, care insa cuprinde putine invataturi". De care parte a judecatii de valoare se situeaza cititorul, ramane la latitudinea acestuia, daca se inarmeaza cu necesara rabdare de a parcurge integral acest tom voluminos. Ca sa-i inlesnim pasul, facem un rezumat. 

De la nasterea sa in Austria in anul 1947, pana la finalul cu "Regulile lui Arnold", in care se dau "instructiuni de viata", curg 30 de capitole. "Nu conteaza inteligenta, ci vointa", dezvaluie el secretul succesului sau american. Iubirea sa pentru America a inceput la 10 ani, cand a vazut filmul "Tarzan", jucat de Johnny Weissmuller. In 1982, inocenta figurii si muschii sai antrenati in SUA l-au proiectat pe ecrane. "Conan Barbarul" a devenit un film de renume mondial. Cu "Terminator", Schwarzenegger s-a transformat in idol hollywoodian.

Insa muschii i-a pus la treaba si in alt domeniu, bodybuilding-ul. Ajuns Mr. Universum, pragmaticului austriac -devenit multimilionar si puternic investitor imobiliar-, i-a mai lipsit o treapta in palmares: saltul pe scena politica, unde sa arate ca are si neuron, nu doar fibra. Ca guvernator vreme de opt ani al Californiei, Schwarzenegger se angajeaza intens pentru politici sociale, gen "educatia corpului". Dar si pentru pedepse radicale, cum a fost executarea ucigasului Stanley Williams. Momentul nu apare in biografie, explicatiile le da doar la solicitarea jurnalistilor de la Frankfurt, interesati de sinceritatea sa din carte.

"Sunt destul de puternic sa recunosc ca am facut greseli, acum trebuie sa suport si consecintele", zice Schwarzenegger. "Intr-o biografie nu poti scrie doar lucruri pozitive", adauga el. Dezvaluirile picante nu se refera insa la ascensiunea sa financiara si politica, ci la viata sa familiala si apar doar in capitolul 29 al cartii, "Secretul". Abia acolo scrie autorul despre relatia sa intima cu menajera casei si copilul lor de 15 ani. Si mai timid evoca escapada amoroasa cu Brigitte Nielsen, in timpul unor filmari vechi de peste doua decenii.

Pe atunci, Arnie era deja cuplat de un an cu viitoarea sa sotie, Maria Shriver. Sotia sa face parte din clanul Kennedy, al carui nume cu siguranta ca a contribuit la sustinerea politica a guvernatorului de California, Schwarzenegger. Desi au impreuna patru copii, Maria inainteaza divortul, in 2011.

Tot din categoria secrete face parte operatia sa la inima din 1997, ca si faptul ca se indopa cu steroide, ca sa-si umfle si mai tare muschii. "Aveam 20 de ani, ma credeam nemuritor", scrie Arnie, cum era numit pe atunci. Americanilor le plac grozav povestile cu eroi cazuti, care au totusi puterea sa se ridice si sa lupte mai departe. Nemtii au primit insa cartea mai rezervat, desi multi fani s-au imbulzit la Buchmesse Frankfurt, pentru un autograf de la Terminator. 


sursa: HotNews.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu