Scriitoarea Hilary Mantel, prima femeie care castiga de doua ori prestigiosul premiu Man Booker

Scriitoarea Hilary Mantel
Scriitoarea Hilary Mantel
Foto: Agerpres/AP
Scriitoarea Hilary Mantel a castigat marti seara prestigiosul premiu Man Booker, ce este insotit de un cec de 50.000 de lire sterline, pentru romanul "Bring up the Bodies", devenind  primul autor britanic si prima femeie care obtine de doua ori acest premiu, noteaza BBC. Romanul este a doua parte a unei trilogii despre Thomas Cromwell, consilierul Regelui Henric al VIII-lea. Prima parte, "Wolf Hall", este cartea pentru care Mantel a obtinut prima data Booker-ul.

A treia parte, "The Mirror and the Light", va continua povestea lui Cromwell pana la executia sa din 1540.

Singurii autori care au reusit sa castige de doua ori Booker-ul au fost australianul Peter Carey in 1988 si 2001, si sud-africanul John Maxwell Coetzee, in 1983 si 1999.

"Astepti 20 de ani pentru un Booker si primesti doua dintr-o data", a glumit Mantel cand si-a pimit premiul.

Pe langa cei 50.000 de lire sterline, ea a primit si cecul de 2.500 lire pe care fiecare dintre cei sase romancieri l-a primit pentru ca au intrat pe lista scurta.

Man Booker Prize este acordat celui mai bun roman de fictiune scris in limba engleza, publicat in ultimul an in Marea Britanie, Irlanda sau in alte state Commonwealth.. Impactul asupra vanzarilor de carte a acestui premiu este considerabil - fiecare dintre cartile care l-au castigat din 1996 pana acum a adunat peste 1 milion de lire sterline.

de I.R.     HotNews.ro