Tablite misterioase descoperite la Iasi


Tablite misterioase descoperite la Iasi. Vechimea lor: 5.500 ani. Cum pot schimba istoria lumiiCateva tablite de piatra vechi de peste 5.500 de ani, descoperite recent in zona Iasi, ar putea fi primele forme de scriere din istoria lumii.
 

Profesorul Mihai Gabriel Vasilencu este cel care a gasit obiectele cu inscriptii misterioase in localitatea Handresti, comuna Oteleni.
Arheologul sustine ca acestea seamana cu scrierea getilor si par similar celor gasite in localitatea Tartaria, care au o vechime de peste 5.500 de ani, scrie publicatia locala Buna ziua Iasi.

Specialistii au inceput deja sa analizeze aceste tablite, pentru a stabili vechimea lor si alfabetul care a fost folosit. Alaturi de acestea se aflau si cateva unelte din silex, care insa nu sunt de provenienta autohtona.

Potrivit istoricilor, in zona Handresti exista, in urma cu mii de ani, un important drum comercial, care lega Moldova de Ucraina si de Polonia.

Profesorul Mihai Vasilencu spera ca analizele sa demonstreze ca aceste tablite sunt primele forme de scriere din istoria lumii.