Treceți la conținutul principal

O noua meserie isi face loc in Iasi: scriitori pentru site-uri

In general, o persoana care scrie texte pentru diverse site-uri castiga in jur de 500 de euro pe luna.

Un nou tip de afacere isi face loc pe piata ieseana. Cativa tineri au inceput deja sa lucreze drept content writeri. Ioan Tarita, cunoscut drept Relansat in blogosfera lucreaza 9-10 ore zilnic si castiga lunar intre 500 si 600 de euro. In decembrie anul trecut a fost infiintata chiar si o firma de content writing. Oana Simionescu, managerul Art Content afirma ca oamenii care au rabdare si care scriu corect gramatical se gasesc din ce in ce mai rar. 

“Lucrez in jur de 9-10 ore pe zi”

Content writing-ul este o activitate din care se pot castiga sume de pana la 5-600 de euro pe luna. Content writer-ul este persoana care scrie texte ce urmeaza a fi postate pe diferite site-uri. Domeniile sunt destul de vaste si includ inchirieri auto, pariuri sportive, destinatii turistice pentru promovarea anumitor locuri din tara sau strainatate si chiar traduceri din engleza in limba romana sau invers.

De cele mai multe ori, cei care lucreaza in domeniu nu au urmat o facultate pe profil uman, insa scriu pentru ca le place sau pentru ca nu au gasit un job pe profilul lor. “Din content writing imi castig existenta in prezent si sunt freelancer, adica lucrez independent. Cand imi voi gasi un job mai bun si platit decent, probabil ca voi renunta. Deocamdata castig in jur de 5-600 de euro pe luna din scris. Lucrez de peste sase luni asa. Orientativ, pentru 300 de cuvinte sunt platit cu 7 lei, in conditiile in care scriu trei texte pe ora. In general lucrez in jur de 9-10 ore pe zi. La inceput am cautat eu oameni care aveau nevoie de texte, in special pe forumul seopedia, dar intre timp mi-am facut contacte si acum vin ei la mine. Textele care sunt cel mai bine platite sunt in general pe sport sau pariuri sportive. De exemplu, pentru un text am luat si 10 euro”, a precizat Ioan Tarita. Tanarul este student in anul al III-lea la Economie, la Universitatea “Petre Andrei” si sustine ca din cauza crizei a devenit content writer. “Cu profilul uman nu m-am intalnit nici macar in liceu, dar criza te impinge sa fii maleabil. Sunt destul de vorbaret, iar asta m-a ajutat, insa exista texte pe care le scriu din obligatie, nu din placere. Ma adaptez. Cei care spun despre content writing ca presupune doar lapte si miere si ca scrii doar cand vrei traiesc intr-o lume a basmelor”, a mai precizat Ioan Tarita. Pe langa content writing, bloggerul mai aduna lunar bani si din textele publicitare numite advertoriale pe care le scrie pe blogul personal. 

Prima plata a fost in natura

Un alt tanar din Iasi sustine insa ca din blogul pe care il detine reuseste sa scoata bani pentru a plati gazduirea site-ului si pentru alte cheltuieli mici. “Pentru primul advertorial pe care l-am scris pe blog acum un si jumatate am primit o tastatura si un mouse, nu bani. In timp s-au schimbat lucrurile si am inceput sa scriu cate trei, patru texte pe luna. Pana luna trecuta luam 5 euro pe text, dar mi-a crescut Page Rank-ul, asa ca acum imi permit sa cer 7 euro pentru un advertorial”, a precizat Florin Adamache, student la Facultatea de Filosofie si Stiinte Social Politice la Universitatea “Al. Ioan Cuza”. Tanarul a precizat ca la inceput descoperea clienti care aveau nevoie de texte pe forumuri specializate, dar ca ulterior, prin recomandari a inceput sa fie cautat. “Nimeni nu te cauta daca nu ai cel putin sase luni de cand scrii pe blog si daca site-ul tau nu are un domeniu. Daca blogul ar fi pe blogspot, atunci il poti inchide oricand si cititorii nu mai vad advertorialele. Cat despre plata, prefer ca aceasta sa se faca prin transfer bancar, pentru ca e mai usor asa”, a adaugat Florin Adamache. 

“Marea majoritate a timpului o petrec scriind”

In Iasi exista si o firma care se ocupa de content writing ce se numeste Art Content. “Oamenii sunt reticenti cand aud de content writing, dar acest lucru se intampla pentru ca domeniul e destul de nou. Acum cativa ani m-am saturat de joburile sezoniere, asa ca am invatat singura SEO si programare, iar in decembrie anul trecut am deschis firma Art Content. Pentru a pune firma pe picioare am lucrat timp de doua luni aproximativ 20 de ore zilnic, iar in prezent marea majoritate a timpului o petrec scriind”, a mentionat Oana Simionescu, managerul companiei. Aceasta a mai precizat ca a avut probleme atunci cand activitatea a trebuit sa fie incadrata in codul clasificarii muncii. “Nu stiau exact la ce tip de activitate sa incadreze content writingul, pentru ca era ceva nou”, a adaugat Oana Simionescu. Tarifele pentru texte variaza si la ArtContent, in functie de ceea ce doreste clientul. “Pentru contractul cu www.7p.ro, pentru care scriu texte psihologice sau despre cresterea copiilor am primit aproximativ 3 euro pentru un text. Pentru cele despre destinatii turistice, tariful este de aproximativ 1,5 euro pentru o pagina. In privinta termenelor la care trebuie sa fie gata textele, acestea se stabilesc impreuna cu cel care are nevoie de articole”, a mai adaugat managerul de la Art Content. Problema pare a fi insa gasirea unor oameni care sa scrie. “E foarte greu sa gasesti oameni care sa aiba rabdare si mai ales care sa scrie corect gramatical. La un moment dat m-a contactat cineva si a zis ca vrea sa lucreze. I-am dat sa scrie un text de proba si cand m-am uitat peste el am realizat ca era plin de greseli gramaticale”, a afirmat Oana Simionescu.

Cum isi pot gasi cei interesati clienti

Sambata [25 august a.c.], in sala Creanga a Hotelului Astoria va avea loc la ora 17:00 o prezentare a platformei Elance ce ajuta freelancerii sa comunice mai bine cu clientii. “Elance este practic o «piata» din punct de vedere economic, adica locul unde se intalnesc cererea cu oferta. Elance ii aduce pe toti in acelasi loc, le usureaza si le asigura colaborarea prin diverse instrumente. Prima varianta Elance a fost lansata in 1999 in SUA, iar cea actuala a fost lansata in 2006. Conform ultimului raport publicat de elance, la finalul celui de-al doilea trimestru din 2012 existau 1,75 de milioane de contractori inregistrati si 1,2 milioane de clienti”, a precizat Vali Ciacaru, reprezentant al Elance.

Autor: Lidia RUSU

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu