Treceți la conținutul principal

Cei mai bogaţi scriitori din lume


Deşi este îndeobşte cunoscut faptul că nu se poate trăi din scris, există un număr, ce e drept destul de mic, de „pălmaşi" pe tărâmul literaturii care o duc de la excelent în sus când vine vorba de încasări.

Celebra revistă Forbes a luat la puricat declaraţiile de avere ale unor prozatori anglosaxoni, întocmind şi un Top 10 al celor care au încasat cele mai grase cecuri în anul de graţie 2011. Nu se găsesc pe această listă laureaţi ai Premiului Nobel, căci la mare căutare în ziua de azi nu par a mai fi capodoperele, ci scriitura ceva mai uşurică. Pentru unii fericiţi deci, literatura nu mai e doar o joacă de cuvinte, ci şi un business imens cu cifre cu multe zerouri.

Money, money

„Medalia de aur", dacă putem să-i spunem aşa, îi revine americanului James Patterson, care îi priveşte de sus pe ceilalţi colegi, de la înălţimea celor 94 de milioane de dolari pe care le-a încasat anul trecut numai din drepturile de autor ce i-au revenit în urma vânzării numeroaselor sale cărţi. Graţie thrillerelor sale, eroului lui, Alex Cross, şi câtorva serii destinate tinerilor cititori, Patterson a devenit liderul incontestabil al librăriilor americane. Asta încă nu ar fi nimic, numai că el este şi cel mai citit autor contemporan din întreaga lume, cărţile sale vânzându-se în peste 200 milioane de exemplare. El se află în topul încasărilor la mare distanţă de cel aflat pe locul doi, nimeni altul decât celebrul Stephen King.

Oldies but goldies

2011 a fost un an bunicel şi pentru dătătorul de coşmaruri Stephen King, care a câştigat 39 milioane de dolari. Un veritabil maestru al horrorului, el a dovedit că talentul poate merge mână-n mână cu succesul financiar. Deşi după accidentul de maşină din 1999 a cărui victimă a fost, fiind călcat de Bryan Smith, un şofer a cărui atenţie a fost distrasă de câinele său, King nu mai este la fel de prolific ca în tinereţe, el şi-a păstrat publicul fidel, căruia îi mai dă din când în când câte o carte bonus. „Continui să scriu, dar o fac într-un ritm mult mai scăzut decât înainte şi, dacă obţin ceva cu adevărat foarte bun, sunt perfect de acord să-l public pentru că în asta constă actul final al procesului creativ al unui scriitor, în publicare  pentru ca publicul să te  poată citi,  pentru ca tu să poţi  obţine păreri şi reacţii şi pentru ca fanii să poată  discuta între ei şi cu tine, autorul, dar trebuie să recunosc că forţa creaţiei mele s-a diminuat mult în ultimii ani şi poate că aşa şi trebuie să fie. Nu mai sunt un puşti de 25 de ani şi nu mai sunt nici un tânăr de 35 de ani. Am 65 de ani, am nepoţi, am doi căţeluşi de dresat şi am multe de făcut în afara scrisului. Asta e în sine un lucru minunat,  dar scrisul este încă o parte foarte importantă a vieţii mele de fiecare zi", scria Stephen King pe blogul său.

Pe locul trei în topul revistei Forbes găsim de data aceasta o doamnă. Este vorba despre Janet Evanovich care a avut în 2011 încasări de 33 milioane de dolari. După ce şi-a încercat mâna cu romane sentimentale care nu au plăcut în mod deosebit publicului, Janet Evanovich a dat lovitura cu cărţile sale poliţiste, în special cu seria de aventuri care o are în centrul acţiunii pe Stephanie Plum, o fostă vânzătoare de lenjerie transformată în urmăritoare de fugari ce încearcă să scape de mâna lungă a legii.  Janet Evanovich recunoaşte că o bună parte dintre datele biografice ale personajului său sunt identice cu cele din propriul CV, dar asta până la un punct.  Am putea spune că acest punct s-ar putea referi la bani, căci în timp ce Stephanie împuşcă francul făcând tot felul de lucruri pentru a-şi plăti facturile lună de lună, cea care a creat-o nu mai are de multă vreme grija banilor. De altfel, milionara Janet Evanovich este pasionată de numere, dacă ne uităm numai la titlurile romanelor sale:  „One for the Money", „Two for the Dough", „Three to Get Deadly",  „Four to Score", „High Five", „Hot Six", „Seven Up" şi tot aşa.

Mistere şi femei nefericite

Pe locul patru regăsim un fel de clasic al literaturii contemporane, şi anume pe John Grisham, autorul, printre altele, al celebrelor cărţi care au fost şi ecranizate, „Firma" şi „Afacerea Pelican". Grisham a încasat în 2011 impresionanta sumă de 26 milioane de dolari.

Îl urmează îndeaproape Jeff Kiney, un tânăr autor de cărţi pentru copii (cea mai faimoasă creaţie a sa fiind seria „Diary of a Wimpy Kid") şi creator de desene animate, care a câştigat 25 de milioane de dolari.

Pe locul 6 îl găsim pe Bill O'Reilly, scriitor, jurnalist şi vedetă de televiziune, un obişnuit al New York Times Bestseller list, care a încasat 24 de milioane (se pare că nici presa nu o duce chiar aşa de rău peste Ocean). Pe locul şapte se plasează prolifica Nora Roberts, care a ajuns să scrie chiar şi o duzină de romane pe an (23 de milioane). Tot 23 de milioane a încasat anul trecut şi  veterana cărţilor lacrimogene cu eroine nefericite, Danielle Steel. Iată că la peste 60 de ani, ea se poate lăuda cu mai bine de 80 de titluri care au devenit bestseller. Topul 10 este completat de Suzanne Collins, creatoarea trilogiei „Jocurile foamei", cu cele 20 de milioane ale sale şi de autorul de mystery & fiction, Dean Koontz, cu 19 milioane.

Deşi nu au întrunit sumele necesare pentru a se clasa în Top Ten, vă spunem totuşi că pe locul 11 se află „mămica" lui Harry Potter, J.K. Rowling, cu „doar" 17 milioane, urmată de creatoarea seriei „Twilight", Stephanie Meyer, care şi-a rotunjit în 2011 contul bancar cu 14 milioane de dolari.  

de GABRIELA LUPU
sursa

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu