Folosirea operelor „orfane”

Uniunea Europeană încearcă să armonizeze legislația în privința folosirii operelor „orfane”. Aceste opere reprezintă cărți, filme, fotografii, înregistrări și alte documente care sunt încă sub drepturi de autor, dar al căror creator nu este foarte bine cunoscut.

Noua legislație are ca rol redarea lor publicului larg pentru a putea fi folosite. Acest lucru presupune protejarea instituțiilor care le folosesc de eventuale acuzații în ceea ce privește încălcarea drepturilor de autor.

Astfel, muzeele sau bibliotecile vor putea folosi într-un mod mai rapid și mai sigur operele cu un autor incert și vor putea utiliza venitul obținut din exploatarea lor pentru a acoperi costuri legate de cercetare, scanare etc.

O operă declarată „orfană” într-un stat al Uniunii Europene, va fi recunoscută ca atare și de celelalte state membre UE. Iar în cazul în care autorul își cere drepturile după ce opera este declarată „orfană” și folosită ca atare, legislația prevede încetarea exploatării ei și plătirea unei compensații.

Scris de Andreea Chebac 
sursa: bookblog.ro 

sursa foto

resurse suplimentare: aici şi aici