Treceți la conținutul principal

Romane de dragoste online


Preţurile atractive, o ofertă bogată şi discreţia au provocat o adevărată pasiune pentru cumpărarea de romane erotice pe suport digital.

Dacă, în general, piaţa de carte online este în creştere, în primul rând în Statele Unite şi Marea Britanie, dar şi în restul Europei, romanul de dragoste, numit în genere “pentru coafeze”, pare să deţină primul loc în bilanţul vânzărilor.

Poveştile sentimentale tratate, pe drept sau pe nedrept, cu un oarecare dispreţ au totuşi o largă audienţă, mai ales în rândul cititoarelor. Considerat un gen minor, mai ales în Europa, genul cuprinde numeroase subcategorii.

Unul dintre primele romane de dragoste este “Pamela” sau “Virtutea răsplătită”, de Samuel Richardson. Publicat în 1740, a devenit unul dintre primele bestselleruri, cu cinci ediţii în primele 11 luni de la apariţie.

Sunt numeroşi scriitorii care au intrat în istoria literaturii graţie romanului erotic, de la Jane Austen, considerată “maestrul genului”, cu “Mândrie şi prejudecată”, la E. M. Hull, al cărui “Şeicul” a avut un enorm succes şi a fost adaptat pentru ecran, aducându-i lui Rudolf Valentino statutul de star al epocii, la Georgette Heyer, care a creat romanul de dragoste istoric, “The Black Moth”, în 1921. Cam după 20 de ani, Editura “Mills and Boon”, din Marea Britanie, începea publicarea primelor romane de dragoste în serial, care au cunoscut un succes notabil şi în Statele Unite.

Romanul modern s-a născut în 1972 cu Kathleen Woodiwiss. Desigur nu le putem uita pe Daniele Steel şi Sandra Brown. În America, el reprezintă peste 55% din producţia editorială. Majoritatea acestor cărţi sunt semnate de scriitoare sau sub pseudonim feminin.

Dar ce este, de fapt, acest romance, cum este denumit genul în literatura anglo-saxonă? O poveste de dragoste între un bărbat şi o femeie care se întâlnesc… Potrivit “Romance Writers of America”, care are peste 10.000 de membri, o asemenea carte trebuie să aibă în centru două personaje, să dezvolte o dragoste romantică între ele, să aducă o satisfacţie emoţională şi să aibă faimosul “happy end”, chiar dacă pe parcursul ei sunt admise aspecte mai puţin agreabile, cum ar fi un viol, violenţa domestică, dependenţa…

Scrise fie în serial, fie un titlul de sine stătător, aceste romane, care nu trebuie să depăşească în mod obişnuit 200 de pagini, sunt traduse, datorită marelui lor succes, într-un număr impresionant de limbi. Cărţile editate de “Harlequin Enterprises Ltd”, cel mai mare editor al acestui gen, sunt traduse în 26 de limbi şi se vând în 109 ţări, ceea ce a dus la apariţia sintagmei “roman harlequin”, care desemnează aceste volume în Franţa.

Dar pentru că există “un snobism pentru acest gen literar”, după expresia directorului editorial de la “Ebury”, într-un interviu din “The Guardian”, cititoarele ezită să-şi asume declarat preferinţa. De altfel, în metrou, de exemplu, cele care nu se pot decide să-şi întrerupă lectura la plecarea de acasă simt nevoia să ascundă copertele “prea explicite”. Formatul electronic oferă, pe lângă posibilitatea de a le cumpăra fără să intri în librărie, intimitate în timpul lecturii.

Un alt argument, deloc lipsit de importanţă, este preţul, mai mic cu aproximativ 30% faţă de cel al cărţilor tipărite pe hârtie. S-a constatat că iubitoarele genului citesc în jur de 25-30 de volume pe an, astfel încât diferenţa nu este de neglijat.

Susan Edwards, directorul de vânzări al editurii americane “Ellora's Cave”, specializată în romane erotice, vobea la rândul ei într-un interviu despre “apetitul vorace” al cititorilor pentru formatul electronic: “e-book-urile ocupă mult mai puţin spaţiu, sunt mai ieftine şi nu trebuie să te deplasezi pentru a ţi le procura”.

În Franţa, Editura “Harlequin” şi-a văzut două romane plasate între primele patru cel mai bine vândute cărţi, graţie acestui format.

Stéphane Aznar, directorul general al casei editoriale, mărturisea că formatul electronic reprezintă o parte importantă a activităţii acesteia, iar cifrele de vânzare depăşesc media naţională. Astăzi sunt propuse în Franţa, în acest sector, aproximativ 1.000 de titluri, număr care promite să se tripleze până la sfârşitul anului.

Victoria Anghelescu
sursa

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu