Treceți la conținutul principal

Noaptea Literaturii Europene la Bucuresti, pe 30 mai

Miercuri, 30 mai 2012, de la ora 20.30, la Fundatia Löwendal (Piata Gh. Cantacuzino nr. 1, Bucuresti), portile se deschid pentru Noaptea Literaturii Europene. Pana la ora 23.30, se vor deschide, pe rand, cartile a peste 50 de autori din Cehia, Franta, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Romania, Spania, Turcia, Ungaria si Valonia-Bruxelles. Fragmente traduse in limba romana vor fi citite de scriitori, traducatori, actori, studenti si jurnalisti de marca, informeaza ICR. Organizata in premiera in Romania, Noaptea Literaturii Europene este un proiect sustinut de Reteaua Europeana a Institutelor Nationale de Cultura (EUNIC), si are loc in seara deschiderii Targului de carte Bookfest.

Lecturilor li se vor adauga performance-uri si concursuri cu premii in carti. Printre numele sonore ale Noptii Literaturii Europene: Julian Barnes in lectura scriitorului, traducatorului si publicistului Radu Paraschivescu; Fernando Pessoa, dar si poetul spaniol Antonio Gamoneda cititi de traducatorul sau in limba romana, poetul Dinu Flamand; polonezii Sławomir Mrożek, Olga Tokarczuk si Andrzej Stasiuk, Ryszard Kapuściński cititi de Matei Martin (Radio Romania Cultural, Dilema veche), Mihaela Dedeoglu (RFI Romania), Luca Niculescu (RFI Romania, Digi 24) si Ion Ionita (Adevarul); poeme de Wisława Szymborska, laureata a Premiului Nobel in 1996, in lectura jurnalistului si poetului Emil Hurezeanu; fragmente din opera scriitorului si omului politic Václav Havel interpretate de cineastul Hanno Höfer; proza lui Roberto Bolaño cu vocea poetului Ciprian Macesaru; Dominique Fernandez citind, alaturi de actorul Marius Manole, fragmente din Rapsodia Romana; Nedim Gürsel prezentand pasaje din romanul sau Fiicele lui Allah (alaturi de Iulia Badea-Gueritée); Matei Florian, Adina Rosetti, Petre Barbu in lectura lui Filip Florian; Dan Lungu citind din Ovidiu Nimigean, Ciprian Macesaru si Octavian Soviany; Irina-Margareta Nistor citind din autorii belgieni francofoni Amélie Nothomb si Marguerite Yourcenar. De pe afis nu lipsesc Orhan Pamuk, Salman Rushdie, Magda Szabó, Ian McEwan, José Saramago... 

Spicuiri din fragmentele Noptii:

(...) – Carti? il intreba.

–  Carti, de buna seama.

– Nouasprezece, raspunse Salcedo si, aratand cu mainile cam cat loc ocupau, preciza: Un balot mic… dar continutul e primejdios: Luther, Melanchton, Erasmus, doua Biblii si o colectie completa din Patimile.“
Miguel Delibes, fragment din volumul Ereticul, tradus din limba spaniola de Tudora Sandru-Mehedinti

„S-a intamplat pe vremea cand lui Goldstein David i s-a aratat Diavolul in forma unui carnat.“ Kepes András, fragment din volumul Desert de scaiete (2011), traducere de Kedves Emőke

„ Ii salut pe toti acei care ma citesc,
Cu gesturi largi imi scot in fata lor palaria
Dinaintea portii mele cand ei ma zaresc
De indata ce diligenta apare pe varful dealului.
Le dau binete si le urez sa aiba parte de soare,
Si de ploaie, atunci cand de ploaie e trebuinta (...)“
Fernando Pessoa, Opera poetica, traducere din portugheza de Dinu Flamand

Programul integral si mostre din textele citite sunt disponibile la adresele www.icr.ro/nle si www.facebook.com/NoapteaLiteraturiiEuropene.

Noaptea Literaturii Europene este organizata, in acest an, in 24 de orase din Europa. In Romania, Noaptea Literaturii Europene este un proiect coordonat de Institutul Cultural Roman.

de D.S.  
sursa

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu