Treceți la conținutul principal

Mario Vargas Llosa prezice dispariţia culturii şi amurgul intelectualilor

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa va provoca, fără îndoială, polemici odată cu apariţia noului său eseu, "La civilización del espectáculo" (Civilizaţia spectacolului), o dură radiografie a zilelor noastre în care critică banalizarea culturii, a politicii şi a jurnalismului.

În acest eseu, scriitorul peruan prezice dispariţia culturii, "în sensul pe care l-a avut acest cuvânt în mod tradiţional" şi consemnează amurgul intelectualului în societatea actuală, transmite duminică EFE.

"Intelectualul interesează doar în măsura în care face jocul la modă şi se transformă în bufon", scrie Vargas Llosa în noul său eseu, lucrare curajoasă şi lucidă în care denunţă importanţa excesivă care se acordă divertismentului şi distracţiei.

A vrea să te distrezi este normal, însă a transforma distracţia în valoare supremă are o serie de consecinţe precum "banalizarea culturii, generalizarea frivolităţii, iar, în ceea ce priveşte informarea, proliferează jurnalismul iresponsabil al bârfei şi scandalului", scrie laureatul premiului Nobel pentru literatură.

Această obsesie pentru distracţie are influenţă şi asupra literaturii şi face să triumfe doar literatura "light", iar din acest motiv critica literară, atât de necesară pentru a face lumină în confuza panoramă culturală, are o influenţă tot mai redusă.

Scriitorul peruan critică şi spaţiul mult prea amplu care se dedică modei şi gastronomiei în secţiunile de cultură ale mass media. Aşa-numiţii "chefs" şi creatorii de modă deţin acum "protagonismul pe care înainte îl aveau oamenii de ştiinţă, compozitorii şi filosofii", avertizează Vargas Llosa în eseu, prima carte pe care o scrie după câştigarea premiului Nobel, în 2010.

În această cultură "de poleială" care prevalează, "vedetele de televiziune şi marii fotbalişti exercită influenţa pe care înainte o aveau profesorii, gânditorii şi (mai înainte) teologii", adaugă scriitorul.

Nici politicienii nu ies prea bine din tabloul sumbru pe care îl desenează Vargas Llosa în cartea sa. "În zilele noastre, discreditarea politicii nu cunoaşte limite", în parte din cauza faptului că "nivelul intelectual, profesional şi fără îndoială şi moral al clasei politice a decăzut", spune Vargas Llosa, care atrage atenţia asupra influenţei limitate pe care o exercită intelectualii în societatea actuală.

Intelectualul "a dispărut din dezbaterile publice, cel puţin (din dezbaterile) care contează", susţine scriitorul, conştient că gândirea a pierdut teren în "civilizaţia spectacolului" şi că în prezent "primează imaginile asupra ideilor".

Cinematograful - scrie Vargas Llosa - nu mai produce creatori ca Bergman, Visconti sau Buńuel. Astăzi este considerat un simbol Woody Allen, "care reprezintă acum (ceea ce erau cândva) un David Lean sau un Orson Welles, un Andy Warhol faţă de un Gauguin sau un Van Gogh în pictură, sau un Dario Fo în locul unui Cehov sau al unui Ibsen în teatru".

Vargas Llosa abordează în cartea sa şi artele plastice şi insistă că şi în acest domeniu "caracterul frivol a ajuns la extreme alarmante". Totul pare că este permis, de la provocările lui Damien Hirst şi până la situaţia în care un artist defechează în faţa publicului într-o galerie de artă şi apoi îşi mănâncă fecalele.

Scriitorul peruan crede că presa contribuie semnificativ la consolidarea acestei civilizaţii "light" care ne face să uităm că viaţa "nu este doar distracţie, ci şi dramă, durere, mister şi frustrări".

sursa
sursa foto

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu