Treceți la conținutul principal

Ce citesc românii pe gadgeturi. Topul cărţilor în limba română pentru tablete şi e-readere

Românii se dau în vânt dupa noile tehnologii şi mai ales după gadgeturi. Nu contează dacă au bani sau nu, la nevoie pot lua şi un credit doar ca să fie în rând cu ceilalţi, şi chiar deasupra lor.

În prezent, aproape că nu există vagon de metrou în care să nu găseşti doi-trei români care să-şi “omoare” timpul citind de pe e-readere sau tablete. Despre telefoane nici nu mai amintim pentru că dacă în 2012 nu ai acces la internet de pe telefon eşti demodat.

La ce sunt folosite aceste gadgeturi totuşi? Pentru citit?, mai puţin. Pentru jocuri? Da. Şi, nu în ultimul rând, pentru updatarea statusurilor pe Facebook sau pe messenger. E greu să te abţii să nu spui celor peste o mie de prieteni, pe care i-au adunat cu sudoarea frunţii, ce pantofi cool ţi-ai luat azi sau cum erau ciupercile din pizza pe care tocmai ai mâncat-o.

Unul dintre motivele pentru care valoarea gadgeturilor nu-i folosită pentru culturalizare este acela că în România nu există încă o piaţă competitivă a cărţilor electronice şi atunci românii îşi folosesc tabletele mai mult pentru navigare şi jocuri.Asta în timp ce la fraţii din UE obiceiul este exact pe dos.
Pentru a vă aduce şi argumente, VerticalNews a făcut o analiză a ofertelor de carte print vs. digital. Totodată, am alcătuit câteva topuri ale celor mai citite cărţi pentru a vedea ce-i place românului, respectiv, ce ar trebui să i se ofere în materie de lectură (format digital).
Toate titlurile selectate sunt traduse în română și pot fi achiziționate fie de la librării: Humanitas, Cărturești, Mihai Eminescu, Diverta (inclusiv de pe site-urile librăriilor respective), direct de pe site-urile editurilor: www.humanitas.ro, www.polirom.ro, www.all.ro, www.curteaveche.ro sau de pe site-uri specializate pe care le puteți găsi cel mai ușor pe www.price.ro. Acest site vă oferă posibilitatea de a achiziționa cartea la cel mai mic preţ dat fiind că oferă o listă cu magazine online ordonate în funcție de prețul la care vând un anumit produs.

Cum comandați cărți online?

Dacă la librărie plătești cash sau cu cardul, în cazul comenzilor online (pe site-urile editurilor sau librăriilor online) există mai multe posibilități de plată. Deoarece mai jos vom oferi câteva titluri care pot fi achiziționate de pe elefant.ro, vom prezenta modalitățile de plată pe care le practică această librărie online.
  • ramburs, la ridicarea coletului, dacă optați pentru livrarea produselor în România prin Poșta Română. Taxele poștale sunt suportate integral de către elefant.ro, cu excepția comenzilor mai mici de 85 lei;
ATENŢIE: Poșta Română nu acceptă colete ramburs cu valoarea de asigurare (valoarea produselor de expediat) mai mică de 20 de lei, prin urmare toate produsele comandate care nu ajung la această valoare vor fi expediate prin curier rapid.
  • plata în numerar, la livrarea coletului, dacă alegeți livrarea prin curier rapid (FanCourier). Înainte de expedierea comenzii, cosul de cumpărături va calcula și va afișa exact valoarea cheltuielilor de transport;
  • plata online prin card, indiferent de modalitatea de livrare aleasă;
  • pentru comenzile din străinătate, plata se poate efectua doar online prin card,  numai după ce totalul (produse + transport) a fost confirmat prin e-mail de către client.
În dependență de magazinul ales, modalităție de plată și de livrare sunt diferite de aceea înainte de a comanda o carte vă recomandăm să consultați secțiunea ,,cum comand”. Acolo vă sunt oferite toate informațiile necesare referitoare la modalitățile de plată.

În ceea ce privește adresele librăriilor care vă interesează, dar și prețurile cărților pe care doriți să le achiziționați, le găsiți pe site-urile acestora.

Cum comandați ebooks?

În cazul în care doriți să achiziționați ebooks, nu mai este nevoie să mergeți la librărie.
  • Vă creați un cont pe site-ul unde ați găsit cărțile care vă interesează,
  • Selectați titlurile pe care doriți să le achiziționați,
  • Plătiți cu cardul, după care veți primi pe email cu link-ul de unde puteți downloada cărțile comandate.
Comanda o puteți face direct pe site-urile editurilor, dat fiind că acestea adesea oferă diverse promoții, sau pe site-urile librăriilor online.

Topul cărţilor, pe librării

La Humanitas, în prezent, în top 5 cărţi (print) vândute se numără:
  1. ,,Încă de pe atunci vulpea era vânătorul”, scrisă de Herta Muller, o carte de ficţiune care poate fi achiziţionată la preţul de 25 lei.
  2. ,,Comedii la porţile Orientului”, o carte de eseistică scrisă de Andrei Pleşu. Poate fi achiziţionată la preţul de 30 lei.
  3. ,,Despre frumuseţea uitată a vieţii”, o altă carte de eseistică a lui Andrei Pleşu. Preţ – 35 lei.
  4. Locul patru ni-l aduce pe Fernando Pessoa cu o carte de ficţiune ,,Cartea neliniştirii”, care poate fi achiziţionată la preţul de 42 lei.
  5. ,,Scurtă istorie a timpului” de Stephen Hawking este o carte din categoria ,,Ştiinţă” şi poate fi achiziţionată la preţul de 25 lei.
Editura ALL
  1. Pe primul loc după vânzări la editura ALL se află o carte de beletristică (ficţiune) – ,, Sanctus”, semnată de Simon Toyne. Preţ: 29.90 lei.
  2. ,,Agenda Medicală Merck. Medicul Casei”. O carte din categoria ,,carte academică”, care poate fi achiziţionată la un preţ de 200 lei.
  3. ,,Oksa Pollock, vol. 1 Tărâmul invizibil”, o carte scrisă de Anne Plichota şi Cendrine Wolf, care face parte din categoria ,,literatură pentru copii şi adolescenţi”. Preţul la care poate fi achiziţionată este 29.90 lei.
  4. O altă carte din seria ,,carte academică” este ,,Dr. Spock – Îngrijirea sugarului şi a copilului”, scrisă de Benjamin Spock şi Robert Needlman. Preţ: 59 lei.
  5. Pe locul cinci revine beletristica. Vorbim aici despre cartea ,,Vei fi acolo?”, scrisă de Guillaume Musso. Preţ: 24.90 lei.
Potrivit unei statistici realizate de Ziarul Financiar pentru anul 2011, cele mai vândute cărţi la Curtea Veche şi la Polirom au fost:
  1. ,,Anul Regelui”, scrisă de Principele Radu al României (Curtea Veche), preţ – 25 lei.
  2. ,,Cartea Regală de Bucate”, scrisă de Principesa Margareta a României (Curtea Veche), preţ – 34 lei.
  3. ,,Întreabă-mă orice”, scrisă de Mihaela Rădulescu (Polirom), preţ – 24.95 lei.
  4. ,,Cimitirul din Praga”, scrisă Umberto Eco (Polirom), preţ – 27.96 lei.
  5. ,,Trăiesc, deci mă abţin”, scrisă de Mihaela Bilic (Curtea Veche), preţ – 26.25 lei.
  6. ,,Sănătatea are gust”, scrisă de Mihaela Bilic (Curtea Veche), preţ – 67.50 lei.
  7. ,,Viaţa nu-i croită după calapod”, scrisă de Aurora Liiceanu (Polirom), preţ – 23.50 lei.
  8. ,,Lolita”, scrisă de Vladimir Nabokov (Polirom), preţ – 16.95 lei.
  9. ,,De veghe în lanul de secară”, scrisă de J.D. Salinger (Polirom)
  10. ,,1Q84”, scrisă de Haruki Murakami (Polirom), preţ – 23.96 lei.
Potrivit elefant.ro românii dau bani în primul rând pe jurnale, memorii şi ficţiune:
  1. ,,Mănâncă, Roagă-te, Iubeşte”, autor: Elizabeth Gilbert (preţ – 24.50 lei)
  2. ,,De ce iubim femeile”, ficţiune, autor: Mircea Cărtărescu (preţ – 15.40 lei)
  3. ,,Poveste despre dragoste şi întuneric”, ficţiune, autor: Amos Oz (preţ – 31.50 lei)
  4. Pachetul ,,Secretul”, ficţiune, autor: Rhonda Byrne (preţ – 68 lei)
  5. ,,Omul fără chip. Incredibila ascensiune a lui Vladimir Putin”, biografie, autor: Masha Gessen (preţ – 28 lei).
În ceea ce priveşte cărţile disponibile în variantă digitală, cele mai vândute sunt:
  1. ,,Solar”, ficţiune, de Ian McEwan (16.95 lei)
  2. ,,Ru”, ficţiune, de Kim Thuy (14.99 lei)
  3. ,,Sunt o babă comunistă”, ficţiune, de Dan Lungu (12.95 lei)
  4. ,,Litera din scrisoarea misterioasă”, ficţiune, de Alex Leo Şerban (14.95 lei)
  5. ,,Grasa şi proasta”, ficţiune, de Rodica Ojog – Braşoveanu (4.99 lei).
Ce putem remarca în acest caz este că cele mai vândute cărţi în variantă digitală sunt toate de ficţiune, dat fiind că acestea sunt uşor de parcurs chiar şi într-un mediu zgomotos. De asemenea, nu este necesară concentrare maximă pentru a le citi spre deosebire de cărţile din colecţia ,,materiale academice” sau cele în care ar trebui să subliniezi sau să notezi idei pentru a le memora.

Oricum este devreme vorbim despre o utilizare a e-readerelor în scop de culturalizare pentru că decajul dintre oferta cărţilor print în comparaţie cu cele în format digital este destul de mare (ex. la librăriile Humanitas românii pot găsi 179 de e-books, dar peste 5000 de titluri în varianta printată).

sursa articol şi foto

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu