Treceți la conținutul principal

SUA ar putea da în judecată Apple şi cinci mari edituri din cauza preţurilor cărţilor electronice

Departamentul Justiţiei din SUA a avertizat Apple şi cinci dintre cele mai mari edituri americane că intenţionează să le intenteze un proces, sub acuzaţia că s-au înţeles în privinţa creşterii preţurilor cărţilor electronice, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Wall Street Journal.

Unele dintre companiile vizate au negociat acorduri amiabile pentru renunţarea de către statul american la procesul antitrust, au spus sursele. O înţelegere cu autorităţile ar putea conduce la cărţi în format electronic mai ieftine.

Nu toate editurile negociază, însă, acorduri amiabile, notează cotidianul american.

Cele cinci edituri care se confruntă cu posibile procese sunt Simon & Schuster, deţinută de CBS Corp, Hachette Book Group a grupului Lagardere, Penguin Group, parte a Pearson PLC, Macmillan, o divizie a Verlagsgruppe Georg von Holtzbrinck GmbH, şi HarperCollins Publishers, divizie a News Corp.

Reprezentanţi ai celor cinci edituri, Apple şi Departamentului Justiţiei au refuzat să comenteze pentru Wall Street Journal.

Editurile au negat că ar fi acţionat în comun pentru creşterea preţurilor, potrivit Wall Street Journal.

Ancheta se concentrează asupra eforturilor Apple de a schimba modul în care editurile stabilesc preţurile cărţilor electronice, în contextul pregătirilor pentru lansarea primului iPad în 2010.

În mod tradiţional, editurile vând retailerilor cărţile la jumătate din preţul recomandat, după care aceştia pot vinde în continuare la orice preţ doresc. Majoritatea cărţilor în format clasic sunt vândute după acest model, scrie Wall Street Journal.

Pentru a obţine un avans din timp pe piaţa cărţilor electronice, retailerul Amazon a vândut multe best seller-uri la preţul de 9,99 dolari, pentru a încuraja clienţii să cumpere tableta Kindle.

Editurile nu au agreat strategia, întrucât s-au temut că americanii se vor obişnui cu preţuri reduse, limitându-le astfel capacitatea de a vinde şi titluri cu preţuri mai mari.

Totodată, editurile au fost îngrijorate că alţi retaileri nu vor putea concura cu discount-urile masive ale Amazon şi vor rămâne astfel cu un singur mare retailer, cu puterea de a dicta preţurile. 

În contextul pregătirilor pentru lansarea iPad, fostul şef al Apple, Steve Jobs, a sugerat un model în care editurile să stabilească preţul cărţilor, iar Apple să primească o parte de 30% din sumă.

Apple a cerut, de asemenea, ca editurile să nu permită retailerilor rivali să vândă aceleaşi cărţi la preţuri mai scăzute.

sursa 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu