Cea mai importantă scriitoare finlandeză a momentului vine la București

Sofi Oksanen, autoarea romanului "Purificare", tradus în România la editura Polirom, va veni în România în perioada 26-29 martie 2012.

Sofi Oksanen, declarată "Personalitatea Anului 2009" în Finlanda, este cunoscută atât ca scriitoare și dramaturg de succes, cât și ca una dintre vocile lucide ale Finlandei de astăzi, fiind implicată activ în dezbaterile politice contemporane. S-a născut în 1977, la Jyvaskyla, în Finlanda, într-o familie mixtă: tatăl său este finlandez, iar mama estonă.

În România, Oksanen va participa pe 26 martie la o dezbatere cu tema "Stigmatele: istoria scrisă pe trupurile femeilor" (de la ora 18.00, la Boheme Cafe). În ziua următoare, la aceeași oră, va avea loc la Cărturești Verona lansarea oficială a romanului "Purificare" și o sesiune de autografe.

"Purificare" e un bestseller internațional, tradus până acum în 43 de limbi și recompensat cu 10 premii literare internaționale: The Nordic Council Literature Award (2010) – prima scriitoare finlandeză căreia îi revine această distincție, Prix Femina Etranger (2010) – prima operă finlandeză care a câștigat acest premiu, A Barnes & Noble Summer 2010 Discover Title (2010), The European Book Prize (2010), Prix du Roman FNAC (2010) – distincție pentru care a concurat cu încă alte 300 de titluri.

Luna viitoare, la Opera Națională din Finlanda va avea loc premiera mondială a spectacolului "Purificare", o adaptare după romanul lui Oksanen.