Treceți la conținutul principal

Află ce site-uri te urmăresc şi trimit mai departe informaţiile tale

Collusion, un add-un de Firefox îţi arată în timp real ce site-uri preiau informaţiile tale şi le trimit mai departe.

"Dacă nu plăteşti pentru ceva înseamnă că nu eşti clientul; Eşti produsul care se vinde" (Andrew Louis).

Cu acest citat începe pagina demo a aplicaţiei Collusion, creată ca add-on pentru browser-ul Mozilla Firefox, care te ajută să înţelegi care site-uri accesate de tine îţi urmăresc informaţiile şi care trimit mai departe datele tale.

Produsul a fost prezentat ieri dimineaţă [28 februarie] într-un seminar TED, susţinut de CEO de la Mozilla, Gary Kovacs care spune că preţul pe care îl plătim pentru dreptul conectivităţii online este intimitatea noastră şi este timpul ca noi să îi urmărim pe cei care ne urmăresc.

Collusion tinde să ofere o transparenţă cât mai mare userilor prin crearea vizuală a răspândirii datelor personale către diverse companii, în timpul browsing-ului.

De fiecare dată când observă un transfer de date către un tracker, aplicaţia marchează în codul culorilor acţiunile site-urilor care manipulează informaţiile tale.

În timp ce animaţia arată cât de repede ajung informaţiile private în locuri în care nici nu ţi-ai imagina, un semnal de alarmă este tras faţă de userii ale căror date sunt manevrate dintr-o parte în alta a internetului, fără acordul acestora.

Spre exemplu, accesând site-urile posturilor Antena 1 si Realitatea am observat că informaţiile mele au fost comunicate la alte 15 site-uri astfel:
  • Accesând site-ul Antena 1, acesta a informat mai departe prezenţa mea către: trafic.ro, jurnalul.ro, twitter.com, facebook.com, gsp.ro, google.com şi apture.com.
  • Accesând site-ul Realitatea TV, acest a informat mai departe preţenţa mea câtre: fairsolve.com, google.com, facebook.com, tynt.com, gsp.ro, click.ro şi trilulilu.ro. 
Dintre aceste site-uri, unele sunt specializate pe urmărirea comportamentului utilizatorilor online, spre exemplu apture.com sau tynt.com.

Aceste trimiteri pot varia de la o persoană la alta contând foarte mult setările de intimitate ale browser-ului, cum ar fi browsing history sau cookies.

Dacă doriţi să instalaţi acest add-on, trebuie doar să aveţi browser-ul Mozilla Firefox instalat şi să accesaţi acest link, urmând paşii necesari instalării.

După căteva minute de browsing pe site-uri româneşti, a fost interesant de observat cum site-urile îşi alertează partenerii de prezenţa ta şi cum se desfăşoară acţiunile de monitorizare însă, dacă doriţi să vă şocaţi la propriu, vă recomandăm să accesaţi câteva din site-urile celebre de afară, cum ar fi aol.com, msn.com sau tmz.com.

Garantat veţi avea parte de surprize.
Autor: Aurel Galice 
sursa

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.