Cititorii români sunt predominant cititoare


Conform sondajului pe 2011 al Asociaţiei române pentru evaluare şi strategie,   femeile domină topul cititorilor români, atît în sens negativ, cît şi pozitiv.  Ele sunt cele mai prezente atît în topul celor care nu citesc deloc cărți (22,3% femei faţă de 21,9% bărbaţi), dar şi în cel al subiecţilor care au citit o carte în ultima săptămînă (26% femei faţă de 19,5% bărbaţi).

În ultima săptămînă au citit o carte cu precădere subiecţii cu vîrste între 36 şi 65 de ani, dar şi cei care locuiesc în mediul urban.

Cei mai rapizi cititori sunt locuitorii din Moldova şi cei care au finalizat studii superioare.
Tipurile de cărţi citite sunt – pe primul loc romane ale autorilor străini, pe al doilea romane ale autorilor români urmate de cărţi religioase.

Mihai Eminescu rămîne scriitorul preferat al românilor, deşi mai puţin de jumătate (46%) citesc poezie. Cei mai mulţi cititori de poezie sunt femei, rezidenţi în mediul rural şi locuitori din Moldova.
Românii citesc de plăcere şi din pasiune, pentru relaxare şi pentru ocuparea timpului liber sau din lipsă de ocupaţie.

Unul din zece respondenţi cheltuie anual sub 50 de lei pe cărţi şi 1 din 20 alocă anual peste 1000 de lei pe cărţi.  Peste jumătate dintre români cumpără cărţi care sunt vîndute împreună cu ziare.

Author: Captain Planet
sursa
sursa foto