Treceți la conținutul principal

"Occupy" este cuvantul anului 2011, in opinia lingvistilor americani

"Occupy" este cuvantul anului 2011, el fiind preferat de majoritatea lingvistilor din cadrul American Dialect Society in timpul conferintei anuale a organizatiei, desfasurata vineri la Portland (Oregon) , transmite CNN. "Occupy" s-a impus in fata cuvintelor "FOMO" (acronim pentru "Fear of Missing Out", ce descrie nelinistitea de a fi inundat de informatii pe site-urile media online) si "the 99%" (ce se refera la americanii care se considera dezavantajati financiar si politic, comparativ cu cei "1%", cei mai bogati cetateni ai SUA).

Anul trecut, cuvintele castigatoare au fost "app," "tweet" si "bailout."

"Este un cuvant foarte vechi, dar, in decursul a doar catorva luni, a capatat o noua viata si s-a indreptat in directii noi si neasteptate, datorita unei miscari nationale si globale", a declarat Ben Zimmer, presedintele New Words Committee din cadrul American Dialect Society.

Actiunea "Ocupati Wall Street" a debutat la New York, in Zuccotti Park, la 17 septembrie, organizatorii afirmand ca protestele lor impotriva influentei banilor in politica americana si a nedreptatilor sistemului financiar sunt modelate dupa valul de revolte din lumea araba.

In cateva saptamani, miscarea "Occupy Wall Street" s-a extins in zeci de orase americane si din intreaga lume.

American Dialect Society a fost creata in 1889. "Cel mai popular cuvant al anului" se afla la cea de-a 22-a editie.

CNN noteaza ca mai multe cuvinte au mai fost nominalizate pentru 2011 in categoria "cele mai creative", printre acestea numarandu-se "mellencamp" (denumeste o femeie in varsta, mai batrana decat o "cougar", de la numele lui John Cougar Mellencamp), "kardash" (o unitate de masura ce cuprinde 72 de zile, dupa mariajul de scurta durata al lui Kim Kardashian cu Kris Humphries), "tebowing" (dupa numele vedetei de fotbal american Tim Tebow, un crestin practicant), "bi-winning" (lansat de Charlie Sheen pentru a se autodescrie cu mandrie, dupa ce a fost acuzat ca sufera de tulburare bipolara) sau "amazeballs" (un term din jargon pentru "uimitor").

In categoria cuvinte scandaloase, lingvistii au recunoscut cuvantul "deather", termen ce descrie o persoana ce pune la indoiala versiunea oficiala a uciderii liderului terorist Osama bin Laden.

de A.N. HotNews.ro
sursa 

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu