Treceți la conținutul principal

Un timişorean, nominalizat pentru cea mai bună carte a anului în Elveţia

Scriitorul Cătălin Dorian Florescu, originar din Timişoara, a fost nominalizat cu romanul “Jacob se hotăreşte să iubescă” la Premiul pentru cea mai bună carte a anului în Elveţia.

Cătălin Dorian Florescu s-a născut la Timişoara, însă a emigrat în Elveţia cu părinţii în 1982. A studiat Psihologia şi Psihopatologia la Universitatea din Zürich, iar după absolvire (anul 1995) a lucrat şase ani ca psiholog într-un centru de reabilitare pentru dependenţii de droguri. Din 2001 este scriitor liber profesionst în Zürich.

Romanul “Jacob se hotăreşte să iubească” apărut la Editura C.H.Beck, a fost nominalizat la la Premiul pentru cea mai bună carte a anului în Elveţia. Premiul în valoare de 40.000 de franci elveţieni este oferit de Uniunea editorilor şi a librarilor din Elveţia. Decernarea premiului va avea loc pe data de 20 noiembrie, în cadrul unui eveniment la Basel, la care vor participa toţi cei cinci scriitori nominalizaţi.

Cătalin Dorian Florescu este un povestitor de excepţie, iar cine i-a citit romanele ştie asta. Cariera lui literară, după debutul formidabil cu , a fost în continuă ascensiune. Iată că ultimul său roman, , despre care presa de limbă germană a avut numai cuvinte de laudă, intră în topul celor mai bune cărţi din Ţara Cantoanelor. Se dovedeşte că Banatul este o pepinieră pentru literatura europeanăi”, a declarat scriitorul Robert Şerban, bun prieten cu Cătălin Dorian Florescu

“Jacob se hotăreşte să iubescă” este al cinelea roman scris de Cătălin Dorian Florescu, după “Vremea minunilor”,“Drumul scurt spre casă”, “Maseurul orb”şi “Zaira”, lansat anul trecut şi la Timişoara.
Cartea nominalizată pentru acest premiu de prestigiu va fi lansată anul viitor şi la editura Polirom.

Este o poveste mică şi una mare. Povestea mică e cea a lui Jacob, născut în minoritatea germană, într-un sat bănăţean numit Tomnatic, cu un tată care îl respinge, dictatorial, rău, bogat, care îl trădează ruşilor care vin în ianuarie '45 cu camioanele şi îi iau pe toţi nemţii şi îi duc în Siberia. Când se întoarce acasă, tatăl îl trădează a doua oară, de data aceasta românilor. Dar nu ca să plece fiul ci ca să rămână cu tatăl şi să fie deportaţi în Bărăgan. Este vorba despre marea deportare din anul 1951 din Banat. Într-o singură noapte, vagoanele de tren s-au umplut cu oameni, au fost duşi în Bărăgan şi acolo li s-a dat pământ delimitat cu creta, pe care au fost nevoiţi să îşi construiască locuinţele. E o imagine ireală, ca de vis, ca de coşmar. Povestea mare e istoria căutării fericirii la nivel mare, european. Cartea am terminat-o abia acum două săptămâni”, a declarat anul trecut Cătălin Dorian Florescu.

Citeşte aici interviul acordat de scriitor pentru Adevărul

Autor: Ştefan Both

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu