Treceți la conținutul principal

Scoala de vara de Scriere creativă (25-29 iulie)

Detaliu din pictura de J. Vermeer „A Lady writing”
Cinci zile cu cinci tematici. Teorie si practică – ÃŽntre usor si greu, a scrie e un dans ÃŽmprejurul propriei persoane. A scrie poate fi un samanism ametitor sau o plictiseală ÃŽnvinsă. Efortul de a găsi cuvintele potrivite e ghidat de plăcerea de a descoperi realitătile din spatele cuvintelor.

Cinci zile cu cinci provocări. Cinci zile cu cinci răspunsuri diferite la o singură ÃŽntrebare: cÃĸt de creativi suntem?

Temele atelierelor sint:

1. LUNI 25 iulie: A scrie si a citi sunt acelasi lucru. Fondul problemei, dincolo de forme – motivatii, argumente, imersiuni ÃŽn cuvinte.

2. MARTI 26 iulie: De la simplele cuvinte la fraze – armonii si dizarmonii. Exagerări, redundante, clisee: textele bolnave si cum se recuperează ele. CÃĸt de utile sunt descrierile, cÃĸt de superfluă poezia si cÃĸt de bine ne cunoastem.

3. MIERCURI 27 iulie: Storytelling – arta de a scrie despre tine ÃŽnsuti ca si cum ai scrie despre altcineva. Regulile care permit unui text oarecare să fie un text literar.

4. JOI 28 iulie: Scrierea creativă pe lÃĸngă alte tipuri de explorări artistice: confluente si diferente. Sincopele, pauzele, repausurile, tăcerile, retragerile, timiditătile – vindecarea fricii de a (ne) comunica.

5. VINERI 29 iulie: Concluzii?   Compunerea si descompunerea unui personaj. Realitatea estompată, simboluri, vise, călătorii – cum si cÃĸt scriem, despre cine si despre ce scriem si mai ales: de ce scriem.

Lector: Mario Barangea 
http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/2011/scoala-de-vara-de-scriere-creativa/

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăÅŖii noastre este la fel de răspÃĸndită la vÃĸrf pe cÃĸt este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și ÃŽntreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunÅŖa pe revoltaÅŖi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acÅŖiunile acestor jefuitori, incendiatori și tÃĸlhari sunt demne de dispreÅŖ și criminale, și că poliÅŖia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaÅŖii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămÃĸnii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă ÃŽn cele mai sus-puse cercuri ale societăÅŖii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin ÃŽnspăimÃĸntător al standardelor morale ÃŽn rÃĸndul elitei britanice și la apariÅŖia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din RomÃĸnia trăiesc ÃŽn condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mÃĸncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii ÃŽČ™i fac temele la lumina lumÃĸnării și dorm ÃŽnghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) ÃŽČ™i dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat ÃŽn urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – ÃŽn total 110 copii – au ÃŽnceput să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu