Treceți la conținutul principal

Stilul cizelat al scriitoarei Jane Austen "nu-i apartine", sustine un academician de la Oxford

"Mandrie si Prejudecata", "Ratiune si Simtire" sau "Emma" ar putea sa nu fi fost scrise integral de celebra scriitoare Jane Austen. Un profesor de la Universitatea Oxford din Marea Britanie afirma ca manuscrisele lui Austen ar fi fost cizelate de un poet inainte de publicare si ca tocmai acest lucru ar fi fost motivul pentru care prozatoarea a fost considerata unul dintre cei mai stilati autori, relateaza The Telegraph.

Manuscrisul romanului "Persuasiune", singurul care s-a pastrat de-a lungul anilor, arata foarte diferit fata de varianta finala, publicata. Pagini intregi au fost scrise fara paragrafe, inclusiv dialogurile spumoase pentru care Austen a devenit cunoscuta.

"Niciun alt romancier englez nu este atat de faimos pentru stilul, echilibrul si accentul pus pe fiecare propozitie si fraza, incadrate de semne de punctuatie exact cantarite. Insa, in lectura manuscrisului este clar ca aceasta precizie lipseste. Acest fapt sugereaza ca altcineva a facut modificari considerabile asupra textului, in procesul de editare si printare a cartii", a explicat Kathryn Sutherland, profesor la Universitatea Oxford.

Se banuieste ca redactorul care a ajutat la cizelarea romanelor ar fi William Gifford, poet si critic, care a lucrat pentru cel de-al doilea editor al lui Austen, John Murray.

"Gifford a fost un savant clasic cunoscut ca fiind destul de pedant. El a luat modul de a scrie al autoarei si l-a transformat in ceva diferit - aproape de stilul formal johnsonian", a adaugat profesorul.

Potrivit lui Kathryn Sutherland, Austen a incalcat mai multe reguli de scriere in engleza. "Amesteca literele in interiorul cuvintelor si exista un nivel ridicat de excentricitate in ortografia ei - ceea ce noi am clasificat ca fiind gresit".

De exemplu, intr-un manuscris a scris "tomatas" in loc de "tomatoes" (rosii) sau "arraroot" in loc de "arrowroot" (maranta) - dovezi ale accentului regional al lui Austen, explica profesorul Sutherland.

Peste 1000 de pagini scrise de mana vor fi postate online incepand de luni, marcand finalizarea unui proiect condus de profesorul Kathryn Sutherland, in colaborare cu Biblioteca Bodleian, King's College din Londra si Biblioteca Britanica. Colectia reuneste srisorile si manuscrisele lui Austen pentru prima oara dupa 1845, cand au fost imprastiate ca urmare a dorintei exprimate de sora ei, Cassandra, in testament.

Scrierile cuprind de la fictiune din perioada copilariei, pana la manuscrisul romanului "Sanditon", pe care Austen il scria in 1817, cand a murit. Din pacate, manuscrisele romanelor "Mandrie si Prejudecata", "Ratiune si Simtire" si "Emma", cele mai cunoscute, au fost distruse imediat dupa imprimare.

de V.M. HotNews.ro

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.