Treceți la conținutul principal

Gaudeamus, de la pastramă la carte

La Târgul de carte, editurile au încercat să seducă publicul mizând pe reduceri şi oferte promoţionale, evenimente inedite. Însă numărul vizitatorilor este aproape de jumătate faţă de ediţia precedentă. Tristeţe îndulcită printr-o piaţă deschisă în curtea Romexpo.

Dacă în ediţiile precedente la Târgul de Carte Gaudeamus zilele de sâmbătă şi duminică erau sufocante din cauza aglomeraţiei, anul acesta publicul a fost mai puţin numeros, lucru confirmat şi de organizatori care au anunţat, în primele trei zile, 50.000 de vizitatori. Anul trecut se înregistrase 107.000 de vizitatori, cifra fiind declarată una record - când nu erau locuri de parcare pe o rază de câteva sute de metri de târg. Acum parcările de lângă Romexpo sunt cam goale.

Cauzele ar fi mai multe. Prima ţine de organizare. Deşi s-a desfăşurat pe parcursul a cinci zile, ca şi anul trecut, decalarea lor - de joi până luni, în loc de miercuri până duminică - face ca ultima zi să nu mai fie pe gustul editorilor care se tem că va fi lipsită de vizitatori. "Practic, organizatorii ne-au furat o zi chiar dacă nu asta a fost intenţia", ne-a declarat unul din expozanţi. Astăzi, târgul va fi deschis între orele 10.00 şi 16.00, ziua fiind dedicată oficial profesioniştilor, publicul va avea intrarea liberă, dar... cine mai merge luni la Târgul de carte până în ora 16.00?

Bonus pentru cumpărători, cergi şi pălincă

Drumul până la Pavilionul Central Romexpo începe cu două maramureşence care încearcă să-şi vândă păturile din lână însoţite de câte o sticlă de pălincă şi continuă cu un aer îmbibat de aromele pătrunzătoare ale pastramei şi vinului, a brânzeturilor afumate, a micilor şi a colacului unguresc, a plăcintelor şi zaharicalelor - în fine, mâncare tradiţională, foarte la modă în ultima vreme, pregătită de gospodarii care şi-au deschis tarabele pentru cei care vin sau pleacă de la târg. Unii spun că e o nuanţă în plus adusă Târgului de carte, alţii că i-a lipit Gaudeamusului o coadă sub formă de talcioc... Oricum, vizitatorii, cu plasele imprimate cu numele editurilor, se opresc salivând, flămânzi sau pofticioşi, pentru o bucată de pastramă de berbec sau brânză de oaie.

Reduceri şi spectacol

Pe de altă parte, românii nu mai au bani. Acest lucru a obligat editurile să se adapteze, să reducă preţurile şi să inventeze. Titluri noi la un preţ de 10 lei sau cărţi cu reducere de la 5 lei, mergând până la 70% din preţ. Acestea sunt câteva din artificiile folosite de editori pentru atragerea publicului. Oferta este variată, de la titluri de lifestyle, strategie, fantasy, non-ficţiune, albume de artă şi literatură pentru copii. Diversitatea e un alt punct de atracţie, de la lansarea volumului patru din seria "Tunele" şi "Vampy Hour", la Grupul Corint, până la seria Mario Vargas Llosa la Humanitas şi seria Norman Manea la Polirom ori hărţile şi macheta unui schelet uman la Editura Didactică şi Pedagogică.
Mircea Dinescu a făcut spectacol, lansându-şi volumul de "Poezii noi" însoţit de vinul propriu (20 de lei fiecare) şi CD-ul "Femeile din secolul trecut" la un preţ de 10 lei. Principesa Margareta a României s-a lansat în lumea gastronomiei, cu volumul "Carte regală de bucate", având şi unele reţete culese de la rudele regale. Metodele de vânzare a cărţilor, deşi destul de puţin variate, au evoluat, de la simpla expunere a volumelor şi specificarea reducerilor la prezentarea unor personaje îmbrăcate în costume din secolul al XVII-lea şi până la schimbarea numelui autorilor. La Editura Paralela 45 s-a lansat volumul "Arhipelagul" de Ned Orson, acesta fiind, de fapt, un autor român care, din motive de "marketing", a ales un pseudonim străin cu care şi-a semnat romanul, a cărui acţiune are loc în secolul al XVII-lea. Tot la Paralela 45 sunt reduceri de până la 40%, şi titluri care se vând pornind de la 5 lei.

Cărţi păzite cu senzori

La Corint se practică politica "Happy Hour", mai precis, cititorii pot beneficia, într-o anumită perioadă a zilei, de reduceri de până la 35%, aici fiind incluse cărţile din celebra serie "Jurnalele Vampirilor". În timpul târgului, editura practică reduceri între 25 şi 70 la sută pentru titlurile vechi şi reduceri de 25 la sută pentru restul volumelor. Editura Nemira s-a prezentat cu reduceri de 25% la unele volume, dar şi cărţi la 10 lei şi spectacole inedite. Tenorul Costel Busuioc era aşteptat, ieri, la lansarea volumului "El sueno espanol - Jurnal de căpşunar", de Albert V. Cătănuş. La standul Curtea Veche, pe lângă reducerile de până la 50%, tot cărţile lui Jamie Oliver sunt cele mai vizibile.

De altfel, mai multe edituri prezintă sute de cărţi de gastronomie, care mai de care mai atrăgătoare, gata să deschisă apetitul oricui. Predomină, de asemenea, atlasele de artă şi arhitectură cu reduceri de aproximativ 30 la sută. Dacă unele edituri practică metode mai puţin clasice de promovare, cele mai mari adună clienţi fără a apela la evenimente speciale, cu excepţia lansărilor care s-au arătat la fel de eficiente ca şi în ediţiile precedente. Astfel, la standurile Humanitas, Polirom şi Rao era puhoi de lume. În altă ordine de idei, câteva edituri, printre care şi Rao, au adus porţi cu senzor, pentru a evita furturile. Destul de bine primite de public au fost, la Humanitas, spaţiile expoziţionale cu titluri la 10 lei. Printre acestea figurau volumul de poezii "Aer cu diamante", de Mircea Cărtărescu, Florin Iaru, Traian T. Coşovei, Ion Stratan, volum reeditat după 28 de ani, dar şi volumul Ioanei Pârvulescu, "Cartea întrebărilor".

http://www.newspad.ro/Gaudeamus-de-la-pastrama-la-carte,355947.html

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.