Treceți la conținutul principal

Carte? Film? Sau amândouă?

Să citeşti cartea? Să vezi filmul? Să te încumeţi cu amândouă? Cu care să începi? Mie uneia, mi-ar plăcea să pot face o “lectură” in paralel. Dar cum aşa ceva este imposibil va trebui să dibuim o soluţie pentru dilema enunţată în titlu: Carte? Film? Sau amândouă?

Cartea îţi ocupă ceva mai mult timp, asta e sigur, dar îţi oferă posibilitatea de a-ţi imagina singur personaje şi locuri. Adepţii cărţii susţin că romanul este “originalul”, că atunci când vrei să-ţi faci o idee clară despre un titlu, trebuie să alegi cartea şi nu filmul creat după carte.

Dar filmul îl poţi vedea cu prietenii si poţi să afli opinii diverse, pe când moda lecturilor în grup a trecut de mult. Şi unde mai pui că e mai uşor de urmărit acţiunea, iar imaginea unor actori te poate despăgubi pe deplin pentru personajele ceva mai puţin conturate.

Asta înseama că romanticii aleg cartea, iar filmul este pentru cei ce trăiesc în secolul vitezei? E adevarat că nu mai avem timp să citim, dar oare filmul trebuie privit ca un adversar sau ca o metodă de a populariza romane celebre? Au fost create capodopere după capodopere precum Pe aripile vântului sau Război şi pace, dar şi filme proaste realizate după romane celebre. Acestea nu sunt singurele categorii, nu pot trece peste cărţile devenite celebre datorita filmelor de mare success precum Amurg, Stăpânul inelelor sau peste cărţile scrise după ce a fost realizat filmul.

Unii nu pot vedea un film după ce au citit cartea, sau invers deoarece pentru ei nu mai există acea placere amânată “oare cum o să se termine?”. Pentru alţii să citească cartea şi să vadă si filmul nu este o problemă, consideră că asta îţi oferă o perspectivă mai largă asupra romanului: îl vezi atât din perspectiva ta cât şi din perspectiva unui regizor. Însă uneori asta poate fi o dezamăgire deoarece imaginile din film nu sunt pe măsura întregului univers pe care tu ţi l-ai creat după ce ai citit cartea.

Dar cum ar trebui să arate un film bun realizat după o carte? Ar trebui să respecte toate faptele din carte sau nu? Daca le alegi pe amândouă, cu ce ar trebui să începi, cartea sau filmul?

Exista numeroase întrebări si numeroase păreri ce se nasc printre cititorii de cărţi şi nu numai şi acesta este motivul pentru care bookblog lansează o nouă secţiune dedicată cărţilor si filmelor create după cărţi. De acum ne propunem să vă oferim recenzii ale unor romane şi, în parale, ale filmelor inspirate din aceste romane. Un fel de barometru al industriei cinematografice construite pe literatură.

Pentru o primă documentare, anul acesta târgul de carte Gaudeamus (18 – 22 noiembrie) are un stand ce nu include doar cărţi, ci şi DVD-uri. Aţi ghicit, este vorba de filme realizate după cărţi. Dacă alegeţi să vizitaţi acest stand veţi găsi oferta a numeroase edituri ce vă pun la dispoziţie atât opere celebre precum Tess D’Urberville sau Marele Gatsby, dar si filme aflate “pe val” ca Mănâncă, roagă-te, iubeşte. Veţi avea de ales dintr-un număr impresionant de filme de toate genurile: thriller, sf (Dune), romance (Totul despre sex), action, chiar si filme pentru copii (Heidi, Colţ alb) şi ecranizări după scrieri româneşti (Răzvan si Vidra, Domnul Goe).

In această nouă categorie veţi găsi articole cu păreri atat despre carte, cât şi despre ecranizarea sa. Iar decizia finală “Carte? Film? Sau amândouă?” vă aparţine în totalitate vouă.

Scris de Andreea Chebac

http://bookblog.ro/

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.