Treceți la conținutul principal

Cum se impaca drepturile de autor cu Internetul?

Din 1995, potrivit unei decizii UNESCO, se marcheaza, la 23 aprilie, "Ziua internationala a cartilor", un eveniment anual dedicat literaturii, cititorilor si drepturilor de autor. In epoca Internetului insa, protectia acestora a devenit dificila, asemeni drepturilor altor artisti, fie ei muzicieni, actori sau regizori.


Copierea ilegala a cartilor si pieselor muzicale a constituit intotdeauna o problema pentru autori, dar oarecum neglijabila pana la aparitia Internetului si posibilitatilor de multiplicare pe cale digitala a datelor.

Or, de la ivirea internetului si a posibilitatii multiplicarii unei carti sau piese muzicale de nenumarate ori, prin "copy & paste", fara a se pierde din calitatea originalului, fenomenul copierilor ilegale a luat proportii nebanuite.

Ca urmare, autoritatile au luat in colimator retelele de file-sharing din Internet. Decizia unui Tribunal din Suedia a facut senzatie in primavara anului 2009. Curtea suedeza i-a condamnat atunci pe administratorii retelei Pirate Bay pentru incalcarea drepturilor de autor la un an de inchisoare si la plata, ca despagubire, a mai multor milioane de euro.

Se pune insa intrebarea daca drepturile de autor mai pot fi protejate, odata ce o lucrare a inceput sa circule in Internet. Matthias Spielkamp, expert al platformei "online irights", care are ca scop informarea publicului larg asupra drepturilor de autor, considera ca nu.

"Este iluzoriu sa ne imaginam ca putem controla Internetul si copierea datelor pe cale digitala spre a le transfera intr-un sistem asupra caruia putem sa cadem de acord pe cale democratica. Trebuie mai degraba sa ne intrebam in ce fel pot profita artistii, scriitorii, muzicienii sau regizorii de pe urma utilizarii operelor lor in Internet. Aici trebuie gasita o solutie si faptul ca discutam pe aceasta tema reprezinta deja un progres", a spus Spielkamp.

Uluitor este faptul ca exista si sustinatori ai multiplicarii fara limita a acestor date in internet. Ei considera ca accesul liber la literatura, muzica sau film va duce la cresterea productivitatii culturale, iar eliberarea de restrictiile impuse de drepturile de autor ar fi o evolutie democratica la nivel global.

Niciunul din sustinatorii acestor idei nu dau insa un raspuns concret la intrebarea privind mijloacele de subzistenta care le-ar mai ramane autorilor operelor respective.

Potrivit lui Spielkamp: "Exista multe domenii de afaceri care functioneaza foarte eficient prin punerea gratuita la dispozitie a informatiilor. Firmele respective se bazeaza pe venituri din publicitate sau din vanzarea de aparatura. Concernul american Apple, de pilda, nu castiga multi bani cu vanzarea pieselor muzicale, ci prin comercializarea aparaturii de care consumatorii au nevoie pentru a descarca muzica de pe platforma online iTunes."

Totusi, nu multe intreprinderi dispun de resursele financiare ale unui concern de talia Apple. De aceea este trebuie sa gasim si pe viitor o cale de a feri autorii de faliment.

Cel mai amplu litigiu l-a declansat, in context, proiectul din 2005 a concernului Google de a crea in Internet o uriasa biblioteca. Or, copierea a milioane de carti si plasarea lor in retea a provocat ample controverse si traduceri in justitie.

In ciuda acordurilor incheiate de Google cu diverse asociatii, cu autori si uniuni de scriitori, proiectul continua sa fie problematic. Fiindca, potrivit consilierului juridic al librarilor germani, Christian Sprang, oferind acces la milioane de carti, Google e pe cale sa monopolizeze emergenta piata a textelor electronice si sa comercializeze, in interes privat, bunuri culturale adunate de contribuabili timp de secole.

Sursa: Deutsche Welle

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.