Treceți la conținutul principal

Câte limbi străine poate învăţa un om?

Milioane de oameni vorbesc mai mult de o limbă străină. Nu găsim nimic neobişnuit la persoanele care cunosc trei limbi străine şi cu toţii am auzit de cazuri ale unor bunici care au reuşit să înveţe de-a lungul vieţii patru sau chiar cinci limbi străine. În India, este ceva obişnuit ca oamenii să vobească zi de zi în cinci sau chiar şase limbi diferite. Dar cât de multe limbi străine poate învăţa, până la urmă, un om?

Michael Erard, autorul volumului "Babel No More", a călătorit în toată lumea în căutarea hiperpoligloţilor, oameni care au studiat şi au învăţat foarte multe limbi străine.

Iată câteva persoane excepţionale pe care le-a întâlnit şi numărul incredibil de limbi străine pe care acestea le vorbesc fără nicio dificultate.

Graham Casdale, 14 limbi străine
Cansdale foloseşte la nivel profesional 14 limbi străine. El este translator la Comisia Europeană şi lucrează la Bruxelles.

Lomb Kato, 16 limbi străine
Unguroaica Lomb Kato susţinea că cinci dintre limbile străine pe care le ştia pur şi simplu "trăiau în interiorul ei". Pentru alte cinci avea nevoie de exerciţiu zilnic de jumătate de oră pentru a nu le uita şi în alte şase putea face fără probleme traduceri.
FOTO: verbalisti.com    FOTO: verbalisti.com

Încrederea în sine era, în opinia sa, cheia învăţării cu succes la limbilor străine.

Alexander Arguelles, 20 de limbi străine
Arguelles îşi alocă zilnic nouă ore studiul limbilor străine. Din cele 60 pe care le-a studiat până acum, în 20 poate citi fără dificultăţi.




 Johan Vandewalle, 22 de limbi străine.
Vandewalle a câştigat, în 1987, un concurs dedicat exclusiv poligloţilor. El şi-a testat în această competiţie aptitudinile lingvistice în 22 de limbi străine. Participanţii la acest concurs trebuiau să discute 10 minute cu vorbitori nativi ai unor limbi străine, cu cinci minute pauză între conversaţii.

Ken Hale, 50 de limbi străine.
Faimosul lingvist MIT spunea că poate "vorbi" doar trei limbi străine, respectiv Engleza, Spaniola şi Warlpiri (limbă vorbită de circa 3.000 de persoane din nordul Australiei), dar putea "discuta" în alte 47.
FOTO: web.mit.edu    FOTO: web.mit.edu

El considera că abilitatea de a vorbi în limbi străine includea cunoaşterea implicaţiilor culturale ale acestora.

Emil Krebs, între 32 şi 68 de limbi străine.
Numărul de limbi străine pe care îl cunoştea Emil Krebs este menţionat în diferite surse. Diplomatul german care a lucrat în China a avut un talent neobişnuit pentru limbile străine. Din această cauză, după moarte, creierul lui a fost păstrat pentru a fi analizat.
FOTO: Wikipedia    FOTO: Wikipedia
 
Cardinalul Giuseppe Mezzofanti, între 40 şi 72 de limbi străine.
Într-una dintre biografiile sale sunt explicate cunoştinţele sale lingvistice astfel: studiase 14 limbi străine pe care nu le folosea în mod obişnuit, 11 în care putea purta o conversaţie, 9 pe care le vorbea cu accent, dar nu la perfecţiune, şi 30 pe care le cunoştea la nivel avansat.
FOTO: Wikipedia    FOTO: Wikipedia

Psiholingvistul Michael Erard a ajuns astfel la concluzia că "nu există nicio limită teoretică de limbi străine pe care o persoană le poate învăţa". Singul lucru care ne limitează este timpul.

traducere și adaptare de: Corina Vârlan
Sursă: Mental Floss

Postări populare de pe acest blog

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)

Degradarea morală a societăţii noastre este la fel de răspândită la vârf pe cât este la bază

TEMA: Revoltele din Marea Britanie David Cameron, Ed Miliband și întreaga noastră clasă politică s-au reunit ieri pentru a-i denunţa pe revoltaţi. Și, firește că aveau dreptate să spună că acţiunile acestor jefuitori, incendiatori și tâlhari sunt demne de dispreţ și criminale, și că poliţia ar trebui să primească mai mult sprijin. Dar toată această manifestare publică a șocului și-a indignării a avut ceva extrem de fals și ipocrit.  Căci deputaţii vorbeau despre teribilele evenimente din cursul săptămânii de parcă n-ar fi avut nimic de-a face cu ei. Eu, unul, nu pot accepta această ipoteză. De fapt, sunt de părere că avalanșa de criminalitate de pe străzile noastre nu poate fi disociată de degradarea morală prezentă în cele mai sus-puse cercuri ale societăţii britanice moderne. În ultimele două decenii, am asistat la un declin înspăimântător al standardelor morale în rândul elitei britanice și la apariţia unei culturi aproape universale a egoismului și a lăcomiei.

Casa Share, proiectul comunității online care schimbă vieți

Zeci de familii din România trăiesc în condiții inumane, fără căldură, lumină sau chiar fără mâncare. În multe județe din zona Moldovei (considerate județele cele mai sărace din țară) mii de copii își fac temele la lumina lumânării și dorm înghesuiți cu frații și surorile. Un ieșean s-a decis, din dorința de a face bine, să schimbe viața celor mai puțin fericiți. Bogdan Tănasă (foto) își dedică o bună parte din timp și resursele sale financiare pentru proiectul Casa Share, pe care l-a dezvoltat în urmă cu patru ani. Persoanele inimoase care fac parte din comunitatea online salvează oamenii sărmani. Casa Share a fost modalitatea prin care 20 de familii – în total 110 copii – au început să trăiască altfel. Am stat de vorbă cu Bogdan Tănasă care mi-a povestit despre proiect, despre implicarea oamenilor, ceea ce-l motivează și despre cum arată acum viața celor pe care i-a ajutat. continuarea articolului la editiadedimineata.ro   scrisă de Manuela Dinu