Treceți la conținutul principal

Cele 11 zile. Motivul din spatele dispariţiei misterioase a faimoasei scriitoare Agatha Christie


Image result for agatha christie 1926Pe 3 decembrie 1926, Agatha Christie s-a ridicat din fotoliul său, a urcat scările şi a sărutat-o de noapte bună pe fiica sa de doar 7 ani, Rosalind. După ce a coborât, s-a urcat în maşina sa şi a dispărut timp de 11 zile.


Dispariţia ei a provocat o mobilizare masivă. Agatha Christie era o scriitoare faimoasă, în cazul dispariţiei ei au fost alocaţi peste 1000 de poliţişti şi sute de civili. Pentru prima dată în istorie fiind implicate şi avioane în cadrul cercetărilor, informează History Extra. 

Secretarul de stat de atunci, William Joynson-Hicks, a urgentat căutările. Doi dintre cei mai faimoşi scriitori de proză criminalistică din Marea Britanie, Sir Arthur Conan Doyle, creatorul lui Sherlock Holmes şi Dorothy L. Sayers, au fost contactaţi pentru a-i ajuta pe poliţişti în cadrul căutărilor.

La scurt timp, poliţiştii au detectat maşina scriitoarei. Vehiculul a fost găsit abandonat în Nelands Corner. Însă în maşină nu era niciun semn al prezenţei scriitoarei sau a altei persoane. La câteva zile, presa a început să creeze ipoteze privind dispariţia ei. Unele  tabloide afirmau că aceasta s-a sinucis, în timp ce altele considerau că este doar un tip de publicitate mascată. Chiar şi un mediu a încercat să o localizeze pe Agatha cu ajutorul puterilor sale, la cererea lui Arthur Conan Doyle.

În a doua săptămână de căutări, veştile privind dispariţia scriitoarei s-au răspândit cu rapiditate, imaginea ei aflându-se pe prima pagină din New York Times.

Pe 14 decembrie, la 11 zile de la dispariţia ei, Agatha Christie a fost localizată. A fost găsită în siguranţă într-un hotel din Harrogate, dar circumstanţele stranii prin care a ajuns acolo au ridicat noi întrebări. Însăşi scriitoarea nu a putut să le furnizeze poliţiştilor informaţii privind modul în care a ajuns la hotel.

Sursa: Wikimedia Commons

Poliţiştii au ajuns la concluzia că Agatha Christie a plecat de acasă şi a călătorit până în Londra cu maşina. Apoi a cumpărat un bilet de tren până în Harrogate. Aceasta s-a cazat la hotelul Swan Hydro, dar a utilizat numele Theresa Neele, numele amantei soţului ei.

Agatha nu a încercat să atragă atenţia asupra ei, însă un membru al formaţiei a recunoscut-o şi a anunţat autorităţile. Atunci când soţul său a venit să o ia de la hotel, Agatha nu s-a grăbit să plece, chiar l-a pus să o aştepte în hol în timp ce ea se schimba într-o rochie de seară.

Agatha Christie nu a discutat niciodată despre cele şate zile în care a dispărut misterios. Soţul său a declarat că femeia a avut o pierde de memorie, dar conform biografului Andrew Norman, romanciera s-ar fi aflat într-o transă psihogenică - o afecţiune rară produsă de traumă şi depresie.

Norman susţine că modul în care Agatha a adoptat o nouă personalitate şi eşecul de a se recunoaşte în ziar sunt semne ale amneziei psihogenice. La scurt timp, scriitoarea şi-a revenit şi a început din nou să scrie, dar nu a mai putut accepta infidelităţile soţului ei, de care a divorţat în 1928. Mai târziu s-a căsătorit cu arheologul Sir Max Mallowan.

scrisă de Oana Bujor
sursa: descopera.ro
sursa foto 

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)