Treceți la conținutul principal

O carte de ştiinţă pe înţelesul tuturor: ''Şapte scurte lecţii de fizică'' a fizicianului italian Carlo Rovelli

Image result for Şapte scurte lecţii de fizicăCartea ''Şapte scurte lecţii de fizică,'' a fizicianului italian Carlo Rovelli, după cum spune şi numele, oferă o primă imagine a teoriilor fizicii, fiind dedicată celor care nu cunosc sau cunosc foarte puţine lucruri despre fizica modernă. Deşi dimensiunea cărţii este una redusă iar subiectele extrem de complexe, autorul italian a reuşit să scrie o lucrare comprehensivă, pe înţelesul tuturor.

Volumul ''Şapte scurte lecţii de fizică'' a fost lansat recent la editura Humanitas, în traducerea lui Vlad Zografi, în cadrul unui eveniment organizat vineri la care au participat Smaranda Bratu Iulian, doctor în filologie şi profesor de literatură şi cultură italiană de la Universitatea Bucureşti, Monica Dobre, doctor în fizică şi cercetător la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” şi Corina Negrea, jurnalist şi realizator de emisiuni despre ştiinţă la Radio România Cultural.

Smaranda Bratu Iulian a descris această lucrare ca fiind „o carte extraordinar de accesibilă”, menţionând fascinaţia cu privire la ştiinţă şi la importanţa istorică a acesteia, şi plecând de la doi dintre fondatorii ştiinţei, italienii Copernic şi Galilei.

Pornind de la această carte, Monica Dobre, doctor în fizică şi cercetător la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei,” a subliniat că întrebarea „de ce?” este crucială în orice demers ştiinţific,. Această întrebare apare pe parcursul celor ''Şapte scurte lecţii de fizică,'' care au ca centrul de discuţii toate subiectele fizicii, de la atom şi mecanica cuantică, la Big Bang, găuri negre şi teoria relativităţii.

Carlo Rovelli s-a născut la Verona în anul 1956, a studiat fizica la Universitatea din Bologna şi şi-a susţinut doctoratul la Universitatea din Padova. A lucrat ca cercetător în Statele Unite şi Franţa unde a adus contribuţii importante la elaborarea unei teorii cuantice a gravitaţiei - o problemă, probabil cea mai mare cu care se confruntă fizicienii.

Rovelli dă o descriere elegantă a cărţii proprii, „Şapte scurte lecţii de fizică”, precizând că „aceste lecţii au fost scrise pentru cei care ştiu puţin sau nu ştiu nimic despre ştiinţa modernă. Împreună, ele oferă o privire de ansamblu concentrată asupra celor mai fascinante aspecte ale marii revoluţii săvârşite în fizică în secolul XX şi ale întrebărilor şi misterelor pe care această revoluţie le-a adus la lumină. Căci ştiinţa ne arată nu doar cum să înţelegem mai bine lumea, dar şi cât de vastă e dimensiunea a ceea ce încă nu cunoaştem”.

scrisă de Alexandru Voiculescu 
sursa: descopera.ro

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)