Treceți la conținutul principal

Ernest Hemingway, celebrul scriitor american, a fost spion pentru sovietici?

Image result for Ernest Hemingway
Credit: Wikipedia  
Ernest Hemingway este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori ai secolului al XX-lea, fiind câştigător al premiului Nobel. Chiar şi aşa, există multe îndoieli cu privire la acţiunile lui din afara literaturii.

Într-o nouă carte scrisă de Nicholas Reynolds, numită Writer, Sailor, Soldier, Spy: Ernest Hemingway's Secret Adventures, 1935-1961, autorul precizează suspiciunile lui cu privire la acţiunile de spionaj ale lui Hemingway atât pentru serviciile secrete americane, cât şi pentru serviciile secrete sovietice, notează History.

Reynolds este un istoric militar cunoscut, un colonel al armatei Statelor Unite cu o experienţă de peste 10 ani de ofiţer CIA, astfel cuvântul lui în această chestiune are greutate.

„Am simţit cum am primit un cot în burtă când am citit că s-a alăturat NKVD-ului”

A început acest demers în 2010, când s-a întrebat dacă celebrul scriitor Hemingway colaborase cu OSS, serviciul secret al americanilor din timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Reynolds a avut un răspuns afirmativ în această problemă, dar alături de acesta a mai descoperit un lucru mult mai bizar, că Hemingway ar fi spionat şi pentru NKVD, serviciul de informaţii sovietic de la acea vreme, la sfârşitul anilor '40.

Această revelaţie l-a afectat pe fostul ofiţer american, Hemingway fiind unul dintre autorii preferaţi ai acestuia: „am simţit cum am primit un cot în burtă când am citit că s-a alăturat NKVD-ului”.

Conform lui Reynolds, Hemingway nu era un om foarte implicat în politică până la Războiul Civil Spaniol din 1937. Scriitorul a devenit un antifascist convins, chiar alăturându-se gherilelor care luptau împotriva forţelor lui Franco. Această experienţă l-a inspirat să scrie celebrul roman „Pentru cine bat clopotele”, publicat în 1940. De asemenea, această experienţă l-a făcut pe Hemingway să intre în lumea stângii revoluţionare, ceea ce a atras atenţia sovieticilor.

Într-o carte scrisă în 2009 de un fost ofiţer KGB, Alexander Vassiliev, Reynolds a găsit un document care indica faptul că NKVD-ul l-a recrutat pe Hemingway în jurul lunii decembrie a anului 1940.

Deşi nu este clar pentru ce a fost recrutat, dacă era pentru influenţa şi talentul să de propagandist, sovieticii ştiau că acesta poate fi o piesă importantă. Conform acestor documente furate, Jacob Golos, un agent de top din NKVD, a fost cel care s-a întâlnit cu Hemingway.

Deşi se pare că scriitorul american s-a întâlnit de câteva ori cu sovieticii în anii '40, nu a făcut multe pentru a-i ajuta. Aşa cum menţionează Reynolds, scriitorul a fost mai mult motivat de opoziţia pentru fascism decât o anumită asociere cu comunismul şi este foarte probabil ca Hemingway să fi regretat această înţelegere cu sovieticii odată cu trecerea timpului.

De asemenea, aşa cum descrie Reynolds, implicarea lui Hemingway cu NKVD-ul a „influenţat multe decizii pe care le-a luat în ultimii 15 ani: unde a trăit, ce a scris şi cum s-a purtat”.

Hemingway a scris totuşi puţin despre activităţile sale de spionaj, pentru că exista o teamă de repercusiuni. De fapt, aceste temeri au jucat probabil un rol important în paranoia de care a suferit Hemingway în ultimul an de viaţă, ducând la sinuciderea scriitorului în iulie 1961.

scrisă de Alexandru Voiculescu
articol preluat de pe site-ul: descopera.ro 

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)