Treceți la conținutul principal

Expresii celebre, explicate

1. Acarul Paun.
  -  La inceputul sec. XX a avut loc o catastrofa feroviara  in statia Vintileanca, de pe ruta Ploiesti-Buzau.  Ancheta a ajuns la concluzia ca vinovat pentru catastrofera acarul de statie Ion Paun. Adevaratii vinovati au fost scosi de sub acuzatie.
 
2. Abracadabra
-Abreviarea cabalistica a cuvintelor ebraice: ab (tata), ben (fiu), Ruah a cadish (sfantul duh).
 
3. A priori  
-   In latina: “din cele precedente”. Cand cineva pretinde ca stie acel lucru dinainte, a priori.
  
4. A da mâna cu cineva.
-   Obiceiul vine  din antichitate, când două persoane care se întâlneau vroiau sa demonstreze că mâna nici unuia nu conține o armă.
 
5. A-si da arama pe fata
- In evul mediu, falsificatorii monedelor de aur ori de argint le faceau din arama si le
acoperea numai cu un strat subtire de aur ori argint. Dupa un timp de folosire, se rodea acea pojghita ramanand numai materialul initial, arama.
 
6. A trai ca in sanul lui Avraam
-  Expresia care inseamna” a trai fericit”,  se trage de la Evanghelia lui Luca (c.XVI,v.22 si 23), unde se  spune ca saracul Lazar a murit si a fost dus la sanul lui Avraam (in paradis).
 
7. Avocatul diavolului
-  Vine de la Advocatus diaboli,  persoana insarcinata de biserica catolica sa cerceteze un candidat propus la canonizare. El este in opozitie cu Advocatus Dei   (avocatul Domnului).
 
8. A se bate cu morile de vânt 
- Expresie care înseamnă, a te   lupta cu năluci, cu himere. Cunoscutul personaj a lui Cervantes,  Don Quijote de la Mancha a pornit să se lupte cu nişte mori de  vânt pe care, în închipuirea lui infierbântată, le luase drept adversari.
 
9. A spune brașoave
- A spune minciuni, lăudăroșenii. Expresia vine de la negustorii brașoveni medievali care își lăudau exagerat marfa.
 
10. Banul nu are  miros
- Imparatul roman Vespasian (69-79) a pus  foarte multe taxe, printre ele si una asupra folosirii closetelor publice (numite si vespasiene). La ironia fiului sau Titus, care  ii reprosa acest lucru, Vespasian a luat un ban i l-a dat sa-l miroasefiului si i-a zis: “vezi nu are nici un miros”.
 
11. Bătaia e ruptă din rai
- Zicală aproape universală care se regăsește la aproape   toate popoarele europene. ”Bătaia e ruptă din rai”,.......”Dumnezeu îți dă dar nu îți bagă în traistă și ”incurcate sunt căile Domnului”,  nu sunt citate biblice.
 
12. Calcaiul lui Ahile
- Orice persoana  are un punct slab. Legendele grecesti povestesc ca zeita Thetis, la nasterea fiului sau Ahile, l-a imbaiat pe acesta in Styx  fluviul care despartea infernul si oferea invulnerabilitate. Dar cand l-a scaldat, zeita l-a tinut de calcai. Astfel Ahile  era invulnerabil, cu o singura  exceptie, calcaiul. El a fost ucis la   asediul Troiei de o sageata trasa in calcai.
 
13. Carpe Diem
- Bucura-te de ziua de azi, traieste clipa. E inceputul unei ode scrise de Horatiu  “Bucura-te de ziua de azi si nu te increde in ziua  de maine”.
 
14. Cui Bono
Expresie latina care inseamna “cui foloseste” ori “in  folosul cui”. Este atribuita marelui jurist roman Cicero, care   intr-o pledoarie asupra unui asasinat, a cerut sa se cerceteze  “cui bono”, cui foloseste acel asasinat.
 
15. Curriculum Vitae – Cursul vietii
-  Toate datele referitoare la starea civila, studii, ocupatii si functiile avute.
 
16.  Daca nu vine muntele la Mohamed, se duce Mahomed la munte
- In anul 612, paganii i-au cerut lui Mohamed, care incepuse sa predice islamul, sa faca o minune si sa aduca muntele la el. Mohamed a cerut o clipa de ragaz, a inceput sa se roage spre cer, apoi s-a inchinat si a zis “mare este intelepciunea ta, Allah, daca ai fi dat ascultare rugii si ai fi urnit muntele, ne-ai  fi omorat pe toti. Trebuie sa ma duc eu la  munte pentru a nu muri  acesti pagani”.
 
17. De la Ana la Caiafa
- Semnifica o amanare, o tergiversare premeditata a unei rezolvari de mare importanta, amanare ce presupune de fapt un refuz. Sunt trimis de la Ana la Caiafa sau:  M-am saturat sa ma duc de la Ana la Caiafa – adica nu se rezolva nimic, niciodata. Iisus, dupa ce este tradat, s-a dus la Ana, socrul arhiereului Caiafa si fruntas al Sinedriului. Purtat apoi de la unul la altul i se pun intrebari, la care Iisus raspunde  simplu si demn. Pentru a nu fi implicati in pedeapsa lui Iisus, acestia il predau procurorului Pilat din Pont. 
 
18. Degetul din mijloc
- In ziua de azi este ceva jignitor sa arati cuiva degetul mijlociu. Dar acum sute de ani, gestul avea alta  semnificatie.  Inaintea bataliei de la Agincourt din 1415,  francezii, anticipand victoria lor asupra Angliei, au decis sa le  taie degetul mijlociu tuturor soldatilor luati  prizonieri. Asta pentru ca fara degetul mijlociu le va fi imposibil sa mai traga cu arcul si astfel sa mai ia parte la vreo lupta pe viitor. Insa francezii au pierdut acea batalie iar soldatii englezi ii  batjocoreau aratandu-le degetul mijlociu, pe care acestia intentionasera sa il taie.
 
19. Demiurg
- Cuvantul inseamna in limba greaca “constructor”, “arhitect”.  In filozofia platoniana numele dat lui Dumnezeu, Creatorul, Sufletul universului.
 
20. Divide et Impera (lat ”Imparte si stapaneste”)
- Acest adagiu roman a fost folosit de Machiaveli sub forma “divide ut regnes”, “divide pentru a domni”.
 
21. Dura lex, sed  lex.
- Legea este aspra, dar lege; maxima antica prin care se sustine forta si importanta legii pentru viata sociala si nevoia de a o respecta.
 
22. Eminenta cenusie (omul din spatele actiunilor, cel  care conduce
fara a fi vazut)
- Expresia vine de  la colaboratorul cel mai apropiat al cardinalului francez Richeliu, prim ministrul Frantei in timpul domniei lui Ludovic al XIII-lea (1610- 1643), calugarul capucin Francois Le Clerc.
 
23. Et in Arcadia Ego (lat.si eu am trait in Arcadia)
- Exprima regretul  fericirii pierdute.
Arcadia era o regiune din Pelopones, sudul Greciei, unde traia un popor de pastori, pe care greci ii considerau neprihaniti,oameni de o mare puritate. Expresia a fost folosita ca inscriptie la tabloul “Pastorii Arcadiei” pictat de Poussin.
 
24. Evrika (gr “Am descoperit”)
-  Strigatul inventatorului grec Arhimede, cand a descoperit celebra lui lege”  un corp scufundat in apa pierde o parte din greutatea lui, egala   cu greutatea volumului de apa dislocuit” – principiul lui Arhimede.
 
25. Ex aeque (latină. ”la egalitate”)
-  Când doi candidați la un examen au obținut, aceeeași notă ori când doi sportivi au cucerit același loc si același premiu.  
 
26.Fiasco
-  Eșec complet, dezastru. In mod ciudat,  cuvântul provine din lb italiană și înseamnă literamente  ”sticlă,carafa”. Originea provine dintr-o tavernavenețiană, unde  un cântăreț încerca să înveselească consumatorii, unul dintre ei însă nemulțumit de prestatia ”artistului”, a cerut în mod repetat să i se aducă o sticla (fiasco) pentru a aplica o corecție celui de pe scenă.
 
27. Grosso modo (lat. “in linii mari”)
- Se spune   despre o lucrare incompleta.
 
28.In vino veritas (lat. “in vin stă adevarul”)
- In Grecia antica, cei care erau banuiti de fapte infame erau imbatați  de autoritati si anchetati sub aceasta stare.
 
29. In tara lui Papura Voda
- Porecla data lui Stefanita domnitor al Moldovei, in timpul caruia Principatul a fost lovit de mare foamete, oamenii hranindu-se cu papura.
 
30.Linsaj
- Executarea fara judecata a unui infractor de catre multime. Expresia vine de la seriful american John Lynch (se citeste linci) care isi exercita meseria intr-un oras din Carolina de Sud, si care pentru a starpi talhariile si omorurile a introdus  pedeapsa cu linsajul. Lăsa multimea sa pedepseasca singura pe autorii infractiunilor.
 
31. Luna de miere
- Expresie persana prin care orientalii  aratau cat de putin tine dulceata casniciei… o luna!!
 
 32. Mana cereasca (de la ebraicul man, hu..ce e asta?)
- Are intelesul de surpriza  placuta picata pe neasteptate “din cer”. Expresia are legatura cu  legenda biblica relatata in Exodul (cap. XVI, 4)… Dumnezeu pentru a-i hrani pe evreii plecati din Egipt si aflati in mijlocul  desertului, le-a facut marea surpriza sa le trimita, o hrana gustoasa si hranitoare, zi de zi. dimineata si seara. Minunea era ca hrana avea gustul pe care il dorea cel ce o consuma.
 
33. Marul discordiei
 Este un fruct simbolic generator de conflicte În timpul nunţii zeiţei Thetys cu Peleus, un rege din Tesalia, în timp ce zeii  dănţuiau, şi-a făcut apariţia Eris, personificarea discordiei, care nu fusese invitată, şi a aruncat un măr de aur (mărul discordiei) pe care era scris “celei mai frumoase”. Văzând mărul, Hera, Atena şi Afrodita l-au revendicat, fiecare susţinând că le întrece în frumuseţe pe celelalte doua. Văzând că  nu pot ajunge la o înţelegere, cele trei zeiţe au hotărât să ceară o opinie obiectivă. De aceea l-au ales ca arbitru pe prinţul  troian, Paris. Paris i-a oferit îmărul Afroditei, după ce aceasta i-a promis ca soţie pe cea mai frumoasă femeie pământeană, Elena.  Zeiţa a făcut-o pe Elena să se îndrăgostească de Paris şi să fugă cu el în Troia. Agamemnon, regele cetăţii Micene a hotărât să răzbune onoarea frateluisău, Menelaus sotul Elenei, printr-un război îndreptat împotriva cetăţii troiene.
 
33. Mea Culpa (lat. ”E vina mea”)
- Expresia provine din doua surse, de la o rugaciune catolica Peccavi, care consta in a-ti marturisi pacatele si apoi a te lovi cu pumnul in piept, rostind cu glas tare “mea culpa, mea culpa” si de la un obicei  juridic in dreptul roman, cel acuzat era intrebat daca isi recunoaste vina, iar cei care recunosteau, mea culpa, se bucurau de circumstante atenuante.
 
34. Munca lui Sisif
- Se folosește cu înțelesul de muncă grea și inutilă. Sisif a fost primul rege legendar al Corintului. Din cauză că și-a sedus nepoata, i-a luat   tronul fratelui și a scos în vileag nişte secrete de-ale lui Zeus, unul din ele fiind răpirea Aeginei de către Zeus.> Zeus, ca pedeapsă, l-a supus la o caznă perpetuă în Infern: a fost sortit să împingă la deal o stâncă uriaşă, care ajunsă în vârf, se rostogolea din nou la vale şi munca si-si relua.munca de la capat. O muncă fără sfârşit, de unde şi expresia “munca lui Sisif”.
 
35. O.K.
-  In razboiul civil din SUA dupa o batalie se afisau ranitii si mortii.  Cand armata nu avea pierderi se afisa “0 killed” (0 morti) de acolo provine expresia O.K.
 
36. Oul lui Columb
- Solutie simpla la  indemana tuturor, dar realizezi acest lucru abia dupa ce solutia a fost descoperita de altul. Columb a cerut  nobililor sa faca un ou sa stea pe masa pe unul dintre capetele lunguiete, fara ca ei sa  reuseasca acest lucru, Columb a luat oul si l-a lovit usor la unul dintre capete.
 
37. Panem et circenses (lat. “Pâine si circ”)
-  Expresia este întâlnita în Satirele lui Iuvenal si se refera la perioada de decadenta a Romei republicane, când plebeilor nemultumiti li se  ofereau spectacole de circ, la sfârsitul carora primeau gratuit alimente In sens general, a oferi pâine si circ înseamna a da maselor lucruri neînsemnate, pentru a le distrage atentia de la lucrurile reale.
 
38. Ochi pentru ochi
- Cunoscută si sub denumirea de legea talionului (Exodul.XXI.v24). ”Viață pentru viață, dinte pentru dinte, ochi pentru ochi”. Face parte din legislatia antica mozaica. Atentie! legea talionului spune clar, ca pedeapsa trebuie sa fie egală greselii…ochi pentru ochi, nu dinte pentru ochi.
 
 39 Sabia lui Damocles
-  In sensul de pericol care te pândește mereu. Damocles, curtean a lui Dionisos cel Bătrân, tiranul Siracuzei, a fost ca  mai toţi curtenii, un curtenitor şilinguşitor. Spunea că nu există  mai mare fericire decât să fii tiran. Spre a-i da o lecţie, Dionisos, la un ospăţ, l-a aşezat în locul lui pe tron şi a poruncit să i se acorde toate onorurile regeşti. Dar când Damocles se lăfăia mai în voie, tiranul i-a cerut să se uite în sus. De  tavan, exact deasupra capului lui Damocles, atârna o sabie fără teacă prinsă numai cu un fir de păr de cal. Îi arăta astfel  primejdiile care îl pândesc în orice
moment pe tiran.
 
40. Sange albastru
- Expresia vine din Spania medievala, cand marii aristocrati sustineau ca in vinele lor curge sânge albastru,  spre  deosebire de nobili din “categoriileinferioare, care au suferit mezaliante cu maurii si evreii (in timpul ocupatiei arabe ( 711-1492).
 
41. Strugurii sunt  acri
- Un vers din fabula lui Esop. Vulpea si strugurii. O vulpe înfometata neputându-se cațăra pana la struguri, invoca faptul ca “struguri sunt  necopți și tari”. Deci se lasa pagubasa, renunta la struguri.
 
42. Vârstă matusalemică
- Legenda biblică (Geneza, cap. V, verset 27) aminteşte de un strămoş al lui Noe, Mathusalem, care ar fi trăit nici mai mult nici mai puţin decât 969 de ani (din anul 4.277 până în anul 3.308 î.Hr.). Numele lui, sinonim astăzi cu recordul longevităţii,a ajuns proverbial şi e pomenit ori de câte ori vorbim despre o vârstă care depăşeşte mult limita obişnuită.
 
43. Veni, vidi, vici !
– “Am venit, am vazut, am invins” !
– Cezar- Dupa victoria de la Zala asupra lui Franace, regele Pontului, Cezar a trimis la Roma lui Marius o scrisoare cu numai trei cuvinte:Veni, vidi, vici!
Acest mesaj, a devenit o expresie universala.care serveste spre a caracteriza un succes rapid.
 
44. Veto (latină ”Mă opun”)
- Concept din legislația romană. Era folosit de Consuli (2 la număr) Unul dintre consuli  se putea opune unei decizii militare luate de celălalt (deci decizia militara trebuia să fie luată în unanimitate). Tribunii (aleși să reprezinte plebeea romană) se puteau opune prin VETO, unei legi votata de senatul roman. Astăzi Veto se folosește in consiliul de securitate O.N.U si in numeroase legislații (Marea Britanie, Australia, India, SUA, etc).
 
45.Ți-a mâncat pisica  limba?
- In imperiul asirian, soldaților dușmani capturați li se taia limba, acestea deveneau delicatesele cu care erau hrănite pisicile regelui.

sursa: internet

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)