Treceți la conținutul principal

Plăcerea de a citi şi bibliotecile mai puţin obişnuite din lume

I-am auzit adeseori pe cei de lângă mine spunând ,,nu mai am timp de citit”. Sau ceea ce e şi mai trist e că am fost întrebată de nenumărate ori de ce (mai) citim. Nu ştiu exact cum să răspund la această ultimă întrebare – pentru plăcere, pentru a învăţa, pentru a uita de realitate, pentru a deveni mai buni sau poate pentru a ne regăsi pe noi înşine în paginile unei cărţi …

Autobuzul cu cărţi

bus

A trecut mai bine de o lună de când am ajuns în Germania. Primul lucru pe care l-am remarcat (după multitudinea de biciclete de pe stradă şi trotuare) a fost autobuzul cu cărţi staţionat în faţa Universităţii din Erlangen, un autobuz colorat, în jurul căruia câţiva oameni se învârteau. Am mai avut ocazia să-l văd pe alte străzi şi să aflu rolul activ al acestuia în acest mic orăşel al Germaniei – oricine poate împrumuta şi poate găsi o carte pe gustul său, de la cei mici la cei mari, iar în cadrul activităţilor şcolare autobuzul cu cărţi cultivă plăcerea descoperirii cărţilor şi a lecturii începând de la grădiniţă – pentru că cititul se învaţă de mic, nu? Căutând pe Internet am aflat că există o adevărată industrie a acestui ,,Fahrbibliotek” în mai multe oraşe germane.

O a doua minune am descoperit-o în oraşul lui Wagner, Bayreuth: am dat din întâmplare de o mini-bibliotecă stradală, unde oamenii lasă şi împrumută cărţi:

mini biblio.png

Germania nu e singura ţară cu o astfel de tradiţie. O simplă căutare pe Google ne oferă alte zeci de exemple: de la cele tradiţionale la biblioteci care au trecut de impedimentele sociale şi şi-au făcut loc în vieţile oamenilor (bibliotecile trase de măgăruşi, ca ,,Bibioburro”), sau până la cele mai năstruşnice şi jucăuşe idei (librăria plutitoare inventată de Sarah Peters sau cea mai mare dintre bibliotecile pe apă, vasul bibliotecă ce face parte din ,,Gute Bücher für Alle” – Cărţi bune pentru toţi).

Biblioteca plutitoare, proiect creat de artista Sarah Peters

barca

Trenul din Republica Cehă. Acesta călătoreşte în fiecare zi pe o rută de 70 de km şi promovează avantajele cititului digital.

tren

Biblioteca trasă de măgăruşi, ,,Bibioburro

magarusi

Cea mai mare dintre bibliotecile pe apă, vasul bibliotecă face parte din ,,Gute Bücher für Alle” – Cărţi bune pentru toţi

vas

„Tell a Story" - Spune o poveste. Biblioteca pe roţi din Lisabona oferă cărţi portugheze clasice traduse în engleză, franceză, italiană, germană şi spaniolă.

tell

Am început şi noi timid astfel de idei – Cartea de pe bancă din Iaşi, ca să dau un singur exemplu, care acum s-a extins și la un Tramvai al literaturii.
iasi

Mai avem însă un drum lung pentru a integra în cultura noastră astfel de biblioteci şi a le oferi un rol activ în societatea şi-n crearea oraşelor noastre culturale. Cred însă că a citi se (şi) învaţă. De pe băncile şcolii, în familiile şi cu poveştile cu care creştem, în bibliotecile pe care le vizităm. Şi ar fi frumos ca încet să învăţăm şi să facem cunoscute astfel de idei acolo unde sunt.

Prin urmare, ce biblioteci originale se află lângă tine?

Scris de   
sursa: bookblog.ro

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)