Că nu ai trăit aventurile copilăriei alături de Tintin și Doctorul Aumădoare. Că nu ai evadat în romanele cu Doamna Bovary și Anna Karenina la adolescență, sau în lumile SF și Fantasy din Dune și Stăpânul inelelor.
Că nu ai rămas gânditor cu creionul în mână în timp ce luai notițe din Jurnalul fericirii. Că nu ai citit Torente și Harry Potter sub pătură. Că nu ai pierdut o noapte de somn ca să termini un roman pe care l-ai cumpărat chiar în acea zi, imediat ce a apărut în librării. Că nu ai prieteni imaginari din cărți și fraze care te susțin și te consolează.
Imagineză-ți cum e chiar și cu prietenii tăi reali: nu poți discuta ore în șir despre cărți. Nu poți sparge gheața unei prime întâlniri povestind despre ce mai citești. Nu poți scurta drumuri cu autobuzul, trenul avionul etc. între coperțile unei cărți. Nu poți face liste de lectură la început de an și nici nu poți să le bifezi fericit la finalul lui.
Nu-ți poți admira bibiloteca care crește de la an la an. Și fiecare carte parcă e o cărămidă a propiei tale persoane, ai trăit în fiecare carte, ai păstrat ceva din fiecare carte citită.
Nu poți să citești.
De ce? Pentru că ești nevăzător.
Cărțile pe care le ai la dispoziție tu și celelalte 103.000 de persoane cu deficiențe de vedere din România sunt mult mai puține. Și mai greu de obținut. Și mai seci: audiobookuri cu voci robotizate.
De aceea CEZ vrea să pună bazele unei bibiloteci de audiobookuri cu sute de titluri. Pentru fiecare client CEZ Vânzare care trece la factura electronică, compania va dona 1 leu pentru a crea „Biblioteca de energie”.
Din fericire trăim într-o lume în care tehnologia ne oferă șanse nesperate până acum. Șansa de a susține și alți cititori în călătoria lor în lumea cărților.
Scris de bookblog.ro