Treceți la conținutul principal

Nepoți de împrumut pentru bătrânii singuri

Image result for Nepoți de împrumut pentru bătrânii singuriCâţiva elevi din judeţul Iaşi îşi petrec timpul liber altfel decât majoritatea dintre ei. Ajută 15 familii nevoiaşe și mai mulți vârstnici, la care merg săptămânal pentru a-i sprijini. Pe cei bătrâni îi fac să simtă că au din nou o familie, îi ascultă și le arată că nu sunt ai nimănui.

Moldova este cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană, arată Eurostat. Cei mai afectați sunt vârstnicii din zonele izolate. Din acest motiv, un grup de elevi de la Colegiul Naţional "Ştefan cel Mare" din Hârlău, judeţul Iaşi, încearcă, de câteva luni, să schimbe destinele unor bătrâni.

Tanti Virginia trăieşte singură în satul Pârcovaci. Pentru a ajunge la ea, elevii au de străbătut 12 kilometri, dus-întors. Încearcă să o viziteze săptămânal, chiar dacă drumul până aici îi costă mai mult decât banii lor de buzunar.

Gabriel Chipara, elev voluntar: „Sunt cam 10 lei dus-întors, plus pentru că mai cumpăram pentru bătrâni fructe și ce mai aveau nevoie, ajungeam la 20 de lei și la 20 de lei pe săptămână nu-i chiar așa de ușor pentru părinții mei.”

Pentru că îşi dorea cu orice preţ să îi ajute pe "bunicii fără nepoţi", Gabriel a lucrat în vacanţa de vară şi cu banii strânși a reuşit să-i viziteze în continuare. Bâtrânii nu au nevoie doar de o masă caldă, ci și de o mână de ajutor în gospodărie.

Daniela Psecariu, elevă voluntară: „Încercăm să ridicăm acest perete, să facem casa ușor confortabilă, măcar să nu mai intre frigul și ninsoarea.”

Din grupul de voluntari fac parte acum peste 40 de tineri, cu vârste cuprinse între 12 şi 19 ani. Ştefana Ciubotaru este cea mai mică, dar ştie foarte bine ce înseamnă generozitatea.

„E un sentiment ciudat. Persoanele sunt foarte necăjite și când știi că tu ai toate posibilitățile, iar ei nu au absolut nimic, e ceva parcă ireal”, spune Ștefana.

Liliana Bulgagiu, psiholog și coordonator de proiect: „Am pornit de la o poveste, o poveste a unei bunicuțe și am ajuns la 15 destine, care au devenit stil de viață pentru tinerii noștri, toată vara i-au vizitat, au făcut activități pentru aceștia, iar acum încercăm să scriem o altă filă din povestea Poiana cu destine, o poveste de Crăciun.”

În timp, voluntarii au devenit o adevărată familie pentru seniori. Îi ascultă, le spun o vorbă bună şi îi fac să se simtă iubiţi şi respectaţi.

-Și ce să vă mai aducem noi?

-Ce să mai îmi aduceți? Sănătate.Vă mulțumesc frumos și să vă dea Dumnezeu sănătate la toți care ați venit la mine.

Tot în satul Pârcovaci locuieşte şi Tanti Elena, căreia copiii îi spun mama Ileana.

- O pătură ți-am adus, două pături, să-ți țină de cald. Și aici o haină și un batic.

Dacă la început oamenii au fost neîncrezatori în binele care le bătea la uşă, după mai multe vizite, batrânii şi-au deschis şi casa, dar şi inima.

„Cred că asta a fost cea mai mare provocare pentru tinerii noștri și pentru noi, adulții în acest proiect, în acest demers, în a găsi liantul acela uman și în a accepta că le oferim necondiționat. Pentru foarte mulți dintre ei, mai ales pentru bătrânii singuri o vorbă bună și o vizită neașteptată fac mult mai mult decât orice”, adaugă Liliana Bulgagiu, psiholog și coordonator proiect.

„Cum să nu mă bucur dacă nu deschide nimeni ușa”, spune mama Ileana.

Mulţi dintre voluntari sunt olimpici la matematică şi informatică, iar performanța cere muncă. Cu toate acestea îşi fac întotdeauna timp şi pentru cei care au nevoie de ei.

„Sunt elevi serioși, elevi care învață, elevi care au o pregătire bună. Au înțeles că trebuie să facă și acțiuni de voluntariat. Și le fac într-un mod foarte bine și foarte gândit, fără să-i afecteze la învățătură”, spune prof. Aurel Neicu, directorul Colegiului National "Stefan cel Mare".

În "Poiana cu destine", aşa cum se numeşte proiectul tinerilor, este loc pentru oricine crede în puterea voluntariatului.

Daniela Psecariu: „Pentru mine voluntariatul înseamnă solidaritate. Înseamnă dorința de a ajuta pe aproapele tău.”

Raluca Ciubotaru: „Cred că voluntariatul este o portiță de a ieși din toată monotonia asta, o portiță care te duce spre alți oameni, care te face fericit și care te face să pui suflet.”

„Și-au dezvoltat abilitatea de a dărui fără a aștepta ceva în schimb, pentru că voluntarii au o inimă mare și a fi voluntar înseamnă a te oferi, pentru că oferindu-te celuilalt te oferi către tine, te orientezi către tine și te deschizi, este o posibilitate de a te cunoaște mai bine”, mai spune Liliana Bulgagiu, psiholog și coordonator proiect.

sursa + inregistrare: digi 24

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)