Treceți la conținutul principal

Nu vă lăsăm să ne furați istoria!


Un popor care nu-și respectă trecutul nu are viitor, iar noi, românii, suntem forțați, în fiecare an, să mai renunțăm la o parte din istoria noastră. Manualele de istorie tratează, din ce în ce mai mult, perioada modernă și actuală. Avem prezentarea lui Iliescu, Constantinescu sau Băsescu, ne este prezentată accederea în structurile Nord-Atlantice și în UE dar uităm de Petru Rareș, Ioan Cumplitul, Horea, Cloșca și Crișan și toate astea pentru că trebuie să se insereze în mentalul generațiilor viitoare că suntem un popor mic, recent, și ca marile noastre realizări țin de NATO și UE nu de faptul că am rezistat sute de anii în același teritoriu, indiferent de numele și numărul dușmanilor.

În ultimii anii, România și românii au fost supuși la mai multe umilințe decât își putea cineva închipui că poate poporul acesta îndura. Am asistat la prezentarea noastră în Europa ca fiind hoți și cerșetori. Am văzut politica și interesele naționale discutate prin ambasade și hotărâri luate în defavoare noastră, pe care, cu o lașitate care nu ne caracterizează, le-am aplaudat. Toate astea au culminat cu alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al României. Dacă alegerile din 2014 au fost voința poporului sau o altă decizie luată în capitala imperiului iar Colonia România s-a conformat este mai puțin important. Foarte important pentru noi este însă că leadershipul autohton este înlocuit, treptat, cu unul cu pedigree european.

Să anulăm 1 Decembrie sau mai bine, să stergem data din calendar

Administrația prezidențială a anunțat că recepția organizată anual de președinție cu ocazia zilei de 1 Decembrie nu va avea loc anul acesta din cauza evenimentelor din clubul Colectiv și a atentatelor din Franța.

Această decizie a președintelui Iohannis este mai mult decât ciudată, ținând cont că recepția de Ziua Națională este o manifestare sobră ce nu poate intra în conflict cu acțiunile de comemorare a victimelor din Colectiv sau Franța. Poziția lui Iohannis în legătură cu celebrările Zilei Naționale au fost mult speculate de presă în campania pentru prezidențiale, spunându-se că a refuzat, în repetate rânduri, să participe la parada de 1 Decembrie, din postura de primar al orașului Sibiu.

Asistăm la un furt. Nu, nu ne este furat centrul vechi, flota sau copiii, ne este furată istoria. Este diminuată importanța Zilei Naționale. Probabil se crează un precedent. Poate anul viitor nu vom mai ține nici parade militare pentru că suntem un stat sărac și fără armată, iar peste 10 ani vom uita cu totul de 1 Decembrie pentru că nu ne vom mai aminti ce sărbătoream. Este natural să ieșim în stradă să ne cerem drepturile, dar este obligatoriu să ne apărăm istoria.

Autor: Alexandru David
sursa: https://2blackjack1.wordpress.com/2015/11/27/nu-va-lasam-sa-ne-furati-istoria/

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)