Treceți la conținutul principal

Ghid pentru Gaudeamus 2015: ce să nu ratezi!

Astăzi la ora 10:00 se deschid oficial porțile celei de-a XXII-a ediții a Târgului Internațional Gaudeamus - Carte de învățătură 2015. Între 18 și 22 noiembrie vă așteaptă în Pavilionul Central Romexpo toată floarea cea vestită a editurilor românești și chiar mai mult de atât.
Pentru că uneori toate minunățiile de la târg pot fi copleșitoare, am pregătit un mic ghid de supraviețuire pentru cititorul pasionat, cu cele mai bune apariții ale acestei ediții de Gaudeamus.


Editura Polirom

Cu toții așteptăm a doua carte a scriitoarei Harper Lee, venită la douăzeci de ani după „Să ucizi o pasăre cântătoare”, Du-te și pune un străjer se va afla pe rafturile Editurii Polirom la Gaudeamus 2015.

Salman Rushdie revine cu Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți, un basm contemporan în stilul consacratal scriitorului. Opere V. Crepusculul civil de dimineață de Emil Brumaru este o minunată colecție de poezii împănată cu desene aparținând autorului în celebrul stil brumarian fermecător.
Doi ani opt luni si douazeci si opt de nopti-Rushdie-a (2)andrei-tarkovski---sculptand-in-timp_c1

Editura Nemira

Doi autori români, Marian Truță și Dănuț Ungureanu ne oferă romanul Mineral, iar cei care preferă literatura străină pot alege Recviem de Lauren Oliver, al treilea volum al trilogiei Delirium, și Războiul etern de Joe Haldeman, o carte despre un război desfășurat în spațiu și despre relativitatea  timpului.

Celor pasionați de film li s-a pregătit un volum ispititor de Andrei Tarkovski, Sculptând în timp. Și tot la Gaudeamsu va fi lansat Almanahul Anticipația 2016

FC_Millenium_4_F1.inddtovarasul-baron-o-calatorie-in-lumea-pe-cale-de-disparitie-a-aristocratiei-transilvanene_1_fullsize

Editura Trei

Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii seriei Millennium pentru că la târg vor putea pune mâna pe Millennium 4. Prizonieră în pânza de păianjen de David Lagercrantz, cel care continuă opera lui Stieg Larsson.

Prietena mea genială de Elena Ferrante spune povestea a două prietene care cresc în anii 50, într-un Napoli cenușiu. Viața și relația lor se transformă la fel cum se întâmplă și cu orașul, dar și cu societatea italiană.

Pasionaților de istorie li se pregătește un festin în volumul Discursuri care au schimbat lumea de S.S. Montefiore, care, așa cum spune și titlul, reunește discursurile marcante le omenirii.


Cronica vietii meleSolenoid

Editura Corint

La standul Eediturii Corint veți găsi o oferă bogată pentru cei interesați de istorie și actualitate: Siria. De ce s-a înșelat Occidentul de Frederic Pichon sau Singur în Damasc. Viața și moartea spionului israelian Eli Cohen de Samuel Segev.

Dar și Tovarășul baron de Jaap Scholten, carte publicată în colecția Istorie cu blazon; pe autorul care a adunat minunatele povești ale aristocrației transilvănene îl puteți întâlni chiar la târg.

Și ultima, dar nu cea din urmă... Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supravieţuitorilor de Svetlana Aleksievici, câștigătoarea Premiul NOBEL pentru Literatură 2015.

AlexStefanescu-Luceafarul-C1Contagios

Editura Humanitas

La Gaudeamus ne așteaptă pleiada autorilor Humanitas: Mircea Cărtărescu cu Solenoid, Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu cu Dialoguri de duminică și o carte minunată editată de Ioana Pârvulescu care reamintește cu umor absurdul unor situații trecute - Și eu am trăit în comunism.

Cartea simțurilor de Dan C Mihăilescu (editor), dar și România în 7 gesturi de Radu Paraschivescu și Pisicoteca lui Moș Parsu de T.S. Eliot.

Mențiune specială pentru acest târg: 11 autori Humanitas citesc cele mai frumoase pagini pe un audiobook.
cartea cu scoarte de argint ferecateCL14 O cale ingusta spre nordul indepartat, de Richard Flanagan

Humanitas Fiction:

Vine cu un nou roman de Eric-Emmanuel Schmitt, Femeia în fața oglinzii, dar și cu biografia lui Bob Dylan, Cronica vieții mele.

Vă îndemn să căutați și Omul de ianuarie de David Mitchell, roman comparat cu De veghe în lanul de secară, Pierdutul paradis de Cees Noteboom, o poveste despre iubire și regăsire, și Lotte la Weimar de Thomas Mann, roman de ficțiune istorică  care pune în centru figura lui Goethe.
Dialoguri de duminicaAl_treilea_cimpanzeu-C1

Editura Publica

Aduce cărți noi și  practice cum sunt Elon Musk. Tesla, SpaceX și misiunea construirii unui viitor fantastic de jurnalistul Ashlee Vance, care ne oferă o incursiune fără precendent în viața și cariera celui mai îndrăzneț om de afaceri din Silicon Valley.

Contagios. Cum se răspândesc ideile de Jonah Berger explică motivul pentru care anumite lucruri ne captivează.  Comportament inadecvat. Nașterea economiei comportamentale de Richard Thaler le arată cititorilor cum să ia decizii mai inteligente într-o lume din ce în ce mai încâlcită.

Expresul urban. 15 reguli urbane pentru a naviga în noua lume modelată de femei şi oraşe de Kjell Nordström și Per Schlingmann oferă instrumentele, perspectivele și ghidurile necesare pentru a naviga în noua realitate emergentă.

almanah_anticipatia_2016_siteCoperta Atlasul mondial al vinului

Editura All

La Gaudeamus va fi lansată seria Eminescu, poem cu poem, care va cuprinde întreaga operă poetică antumă a marelui poet analizată de Alex. Ștefănescu

Tot la standul All puteți găsi carte Al treilea cimpanzeu de Jared Diamond, o provocare la reflecție: ce anume ne diferențiază pe noi, oamenii, de restul speciilor?
in sangele tataluiComportament inadecvat_Publica

Editura Crux

Le dă întâlnire fanilor genurilor SF și fantasy cu patru titluri noi: Cartea cu scoarțe de argint, ferecate. Vol. 1: Delirul Încapsulat de Florin Pîtea, o aventură steampunk pe cât de palpitantă, pe atât de amuzantă, În sângele tatălui, primul volum al seriei Predestinare genetică de Ciprian Mitoceanu.

Nu ratați nici antologia fantasy Metamorfoze ce cuprinde texte puțin cunoscute publicului larg, semnate de clasici ai fantasticului, toate tratând, mai mult sau mai puțin subtil, tema licantropiei sau Pangeea, toamna de Răzvan T. Coloja, un roman al desprinderii, un manifest pentru sfidarea gravitației și pentru căutarea – chiar iresponsabilă – a drumului propriu.

OPERE V Brumaru-aPrietena_mea_geniala

Editura Litera

Vă atrage prin titluri precum Lupta mea. Cartea întâi: Moartea unui tată de Karl Ove Knausgard și O cale îngustă spre nordul îndepărtat de Richard Flanglan, ambele romane aclamate la nivel internațional.

Din categoria non-ficțiune vă  recomandăm De ce eșuează națiunile de Daron Agemoglu și James A. Robinson, care vorbesc despre ce duce la bunăstarea sau sărăcia unui popor, Psihologie. Idei fundamentale răspunde într-un limbaj accesibil unor întrebri de bază, sau Atlasul mondial al vinului de Hugh Johnson.

11 autori Humanitas citesc cele mai frumoase pagini audio

Editura Hecate

O editură proaspăt apărută v-a pregătit pentru Gaudeamus albumului Trupuri subversive de Margot Mifflin, o poveste minunat ilustrată a evoluției și semnificației tatuajelor și Împărtășirea lumii de Luce Irigaray, un volum în care una dintre marile personalităţi ale gândirii critice europene vorbește despre cum să ne reorganizăm coexistența cu celălalt.

Scris de

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)