Treceți la conținutul principal

Ultimul roman al scriitorului Terry Pratchett, "The Shepherd's Crown", publicat în Marea Britanie

Image result for the shepherd's crown"The Shepherd's Crown", ultimul roman al scriitorului Terry Pratchett, un cunoscut autor de romane umoristice care aparţin genului fantasy, a fost publicat în Marea Britanie miercuri, la aproape şase luni după moartea romancierului, informează bbc.com.

"The Shepherd's Crown", al 41-lea roman din seria "Discworld", a fost pus în vânzare în Marea Britanie şi ţările din Commonwealth, miercuri seară, la ora 23.00 GMT.

În Marea Britanie, fanii scriitorului s-au adunat în număr foarte mare în faţa magazinelor din Londra, Oxford şi Newcastle, care s-au deschis special la acea oră, cu ocazia lansării acestui roman. Joi dimineaţă, multe magazine din această ţară s-au deschis în acelaşi scop mai devreme decât era prevăzut.

Romanul "The Shepherd's Crown" va fi publicat şi în Statele Unite, pe 1 octombrie.

Scriitorul britanic Terry Pratchett, diagnosticat cu maladia Alzheimer în 2007, a murit pe 12 martie, la vârsta de 66 de ani.

Terence David John Pratchett (cunoscut fanilor ca Terry) este un scriitor de fantasy britanic care s-a născut pe 28 aprilie 1948, în Beaconsfield, Buckinghamshire. El este cunoscut cititorilor mai ales pentru seria "Discworld".

Seria literară "Discworld", începută ca o parodie cu accente pline de afecţiune la adresa romanelor fantasy, a devenit ulterior o vastă satiră a vieţii moderne.

Prima operă publicată a fost povestirea "Afacerea Hades", apărută în revista şcolii când avea 13 ani, iar apoi republicată în revista Science Fantasy în 1961, fiind plătit cu 14 lire sterline. A doua operă publicată a fost "Locatarul Nopţii", care a apărut în noiembrie 1965, în revista New Worlds.

În anii 1990, Terry Pratchett a fost cel mai bine vândut scriitor din Marea Britanie, iar cărţile sale s-au vândut în peste 85 de milioane de copii şi au fost traduse în 37 de limbi străine, în toată lumea. În 1998, Pratchett a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic, pentru servicii aduse literaturii. În 2009, scriitorul britanic a primit titlul de cavaler al aceluiaşi ordin.

După ce a fost diagnosticat cu maladia Alzheimer, scriitorul britanic a făcut o donaţie substanţială pentru Alzheimer Research Trust şi a fost protagonistul unei emisiuni de televiziune, care a fost produsă de BBC şi a prezentat lupta sa de zi cu zi cu această boală necruţătoare.

Terry Pratchett şi actorul Patrick Stewart patronau organizaţia Dignity in Dying, care militează pentru schimbarea legislaţiei britanice, solicitând legalizarea sinuciderii asistate pentru adulţii suferind de o boală incurabilă în stadiu terminal.

În 2011, scriitorul britanic a primit formularele de consimţământ pentru sinucidere asistată, pe care intenţiona să o pună în practică la clinica Dignitas din Elveţia. Pratchett a mărturisit atunci că intenţiona să semneze aceste documente în cel mai scurt timp.

"Singurul lucru care mă opreşte (să semnez hârtiile, n.r.) este că am făcut acest film (cel pentru BBC, n.r.) şi trebuie să termin o nenorocită de carte", a declarat scriitorul, la o sesiune de întrebări şi răspunsuri organizată în cadrul Festivalului de film documentar de la Sheffield.

Scriitorul a mărturisit atunci că a hotărât să apeleze la această metodă după ce a realizat filmul "Terry Pratchett: Choosing to Die", care arată momentul morţii milionarului Peter Smedley, ce suferea de o boală neuromotorie.

de Florin Badescu - Mediafax

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)