Treceți la conținutul principal

PROFIL: Cine este Radu Boroianu, noul presedinte al ICR: Unul dintre fondatorii Casei de licitatii Artmark, apropiat al lui Calin Popescu Tariceanu, fost ambasador, ministru si senator


Radu Boroianu (72 de ani), desemnat marti de Senat in functia de presedinte al Institutului Cultural Roman, este ultimul descendent a doua ramuri din vechile familii romanesti, Boroianu si Burillianu (Burileanu), potrivit Wikipedia. Radu Boroianu este administrator al unei galerii de arta, European Art Gallery, si este unul dintre fondatorii casei de licitatii Artmark. Boroianu a intrat in politica inca de la inceputul anilor '90, ca membru PNL, fiind pe rand secretar de stat in Ministerul Culturii, senator, ambasador in Elvetia (numit de Emil Constantinescu) si ministru delegat. In prezent este vicepresedinte al Partidului Liberal Reformator, condus de Calin Popescu Tariceanu si desprins din PNL.

Nascut la 20 septembrie 1942 la Bucuresti, Radu Boroianu a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica I.L.Caragiale, Facultatea de Regie, in anul 1968. Are si studii pe Psiho-Sociologie. De asemenea, este membru al Asociatiei Oamenilor de Teatru din 1968 si membru UNITER din 1990.

Radu Boroianu a fost senator ales in legislatura 1996 - 2000, insa si-a dat demisia in 1997. Intre 1991-1992 a fost secretar de stat in Ministerul Culturii, dar si vicepresedinte al PNL in perioada CDR.

In cabinetul condus de Victor Ciorbea a detinut functia de ministru delegat pentru informatii publice.

In 1997 a fost numit de Emil Constantinescu ambasador al Romaniei in Elvetia, pentru ca in 2001 Boroianu sa fie rechemat de Ion Iliescu.

In 2005, Boroianu este numit secretar de stat pentru francofonie de premierul Calin Popescu Tariceanu, iar in 2009, se afla alaturi de Emil Constantinescu in comitetul de sprijin al candidatului la alegerile prezidentiale Crin Antonescu. De asemenea, intre 2013 si 2014 a ocupat functia de secretar de stat in Ministerul Culturii.

Radu Boroianu este administrator al unei galerii de arta, European Art Gallery.

De asemenea, figureaza printre fondatorii Galeriilor Artmark si al Casei de Licitatii Artmark, in iulie 2008 , impreuna cu Alexandru Baldea.

Inaintea intrarii in politica in anii '90, Radu Boroianu a avut colaborari cu teatre din tara si strainatate, cu Televiziunea Romana si Teatrul Radiofonic, a publicat cronici si eseuri teatrale, traduceri si studii introductive in volume din literatura franceza. A fost regizor de teatru si director artistic la teatrele Tandarica, Ion Vasilescu si Al. Davila (intre 1968 - 1990).

A fost distins cu ordinul Cavaler al Legiunii de Onoare - Franta 1998 si cu Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Comandor (1 decembrie 2000).

de Alina Neagu     HotNews.ro
foto

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)