Treceți la conținutul principal

Guest Post: Emineschool BFF. Treabă bună

Emineschool BFF este un festival de film dedicat culturii scrise, care și-a consumat ediția pilot între 6 și 8 aprilie 2015, la cinema Union. Pariul lor pare simplu, iată ce spun:Literatura se va promova și prin film, scriitorul va câștiga un public viitor și prin documentare, iar trailerele de carte capătă deja din ce în ce mai mult teren în promovarea literară. Pe scurt, literatura nu se va putea gândi fără experiența filmului.”
 
Dar după cum și-au dat seama la finalul festivalului, după nopți nedormite, muncă de Sisif, zero buget și un turnout sub așteptări, drumul pe care a pornit echipa evenimentului este al naibii de greu. Miza însă, de a face pod între două industrii culturale importante – cea de film și cea de carte - de a crea și păstra documente filmice cu personalitățile literare, este uriașă în importanța ei și merită efortul. Drumul nu l-au început în acest aprilie, ci de mai bine de 4 ani, prin implicarea activă în producerea documentarelor literare, si mai ales prin organizarea de vizionări alternative ale acestora, prin școlile din țară.


Spectatorii veniți prin ploaie și frig, că nici vremea n-a ținut cu festivalul, au aflat, între altele, așa: peste 100 de portrete de scriitori, lipite pe oglinzile mari de de la Union, pictate de Vasile Mureșan și o întâlnire cu Ion Cucu, prezență centrală și centrată în Sala Oglinzilor .

resized_image
A venit și a bucurat Nora Iuga, poeta, prozatoarea și femeia fericită, eliberată de simțul ridicolului, care ne-a povestit ceva delicios, după vizionarea „Aici Nora Iuga”, anume că marele George Calinescu i-a fost profesor în universitate. Se făcea că acesta le interzicea studenților să-și ia notițe la cursurile sale, fiindcă, spunea „memoria este întotdeauna mai fidelă decât însemnările, iar auzul și instinctul vor păstra ceea ce uitarea va vrea să șteargă”. Astfel obișnuia să vină la catedră cu o duzină de creioane, foarte bine ascuțite, cu care țintea și, de cele mai multe ori, nimerea studenții care încercau să-i transcrie spusele, printre care și pe Nora. Am descoperit în „Autobuzul cu cocosați” o poezie care evocă acele creioane. Vă invit s-o căutați.

S-au proiectat monumentalul „Moromeții”, „Eminescu versus Eminem”, în superba regie a unui foarte talentat Florin Piersic Junior și documentarul „Keful celor de la Tiuk” – de mult mai mult decât o revistă, asta ar trebui să știe toată țara - regizat de Vlad Rotaru și produs de Un Cristian. Cireașa de pe tort mi-a fost  „A writer’s will” al lui Remus Achim, un documentar despre Sorin Stoica, magnific scriitor, plecat dintre noi prea devreme. Au fost văzuți și vor mai fi, Emil Brumaru în „Zidul lui JO”, de Matei Bejenaru și  Matei Vișniec în „Acasă” al Andreei Știliuc.

resized_image 3Eli Bădică și Un Cristian, alături de restul echipei Emineschool, au muncit mult pentru ca festivalul să prindă viață, pe-o plajă de consum cultural haotică, fragmentată și în general neprietenoasă. Cu o floare nu se face primăvară, dar fară ea nici nu începe. Zic să ne revedem cu bine la următoarea ediție.

Elena Bădiulescu 


Scris de

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)