Treceți la conținutul principal

Studiu: Oamenii preferă să citească opere scrise de persoane de acelaşi sex cu ei


Bărbaţii preferă să citească opere ale unor autori de sex masculin, iar femeile preferă cărţile scrise de reprezentante ale genului, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat în rândul a aproximativ 40.000 de britanici.

Potrivit sondajului realizat de site-ul Goodreads, 90% dintre titlurile unei liste care cuprinde 50 dintre cărţile cele mai citite de bărbaţi au fost scrise de autori de sex masculin, iar, în cazul cititoarelor, preferate, tot într-o proporţie covârşitoare, sunt volumele scrise femei, informează dailymail.co.uk.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 40.000 de persoane, în contextul unor discuţii în Marea Britanie despre discriminarea femeilor în lumea editării de carte.

Potrivit cercetării, cititoarele tind să evalueze ca fiind mai bune, din punct de vedere calitativ, cărţile scrise de femei. În medie, cititoarele au acordat nota 4 din 5 cărţilor scrise de femei, şi 3,8 din 5 cărţilor scrise de bărbaţi.

"În cele din urmă, când vine vorba despre cele mai populare cărţi din 2014 pe site-ul Goodreads, cititorii continuă să favorizeze cărţile scrise de autori de acelaşi sex cu ei", a declarat un purtător de cuvând al Goodreads.

Site-ul a decis să efectueze sondajul după ce scriitoarea Joanna Walsh a demarat, la începutul anului, o campanie pentru a îndemna mai mulţi oameni să citească opere ale unor femei.

Statistici recente, realizate în Statele Unite ale Americii, au arătat existenţa unui dezechilibru privind numărul de autori de sex feminin care sunt recenzaţi şi care publică recenzii în presa literară.

Elizabeth Khuri Chandler, redactor-şef şi cofondator al Goodreads, a spus că scopul publicării acestor rezultate "a fost stimularea dezbaterii şi autoanalizarea" şi "crearea unui spaţiu pentru o dezbatere prietenoasă despre acest subiect".

"În cea mai mare parte, oamenii spun că nu îşi propun să citească o carte scrisă de un bărbat sau de o femeie. Contează cartea. Dar, când îşi analizează listele de cărţi citite, cei mai mulţi îşi dau seama că ar putea să vrea să exploreze şi scrierile altor autori", a spus Chandler.

Cercetarea a mai arătat că bărbaţii şi femeile citesc cam acelaşi număr de cărţi, dar femeile tind să citească titluri mai noi.

Unii cititori au spus că li se pare că citesc mai mult autori de sex masculin datorită tipului de literatură preferat.

"Bărbaţii cred că cei mai mulţi scriitori concep genul de cărţi sau tratează subiecte de interes pentru bărbaţi, comparativ cu autorii de sex feminin. Am observat, de asemenea, că majoritatea oamenilor nu erau conştienţi de dihotomia bazată pe gen a cititorilor unei cărţi. Este în mod clar un domeniu necartografiat, care merită să fie explorat", a mai declarat Elizabeth Khuri Chandler.

de Bogdan Enache
sursa: mediafax.ro 

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)