Treceți la conținutul principal

În ultimii cinci ani au fost închise două treimi din editurile românești

Industria cărţii este în agonie. Considerat cel mai puternic segment cultural din Europa, domeniul a ajuns în România la cele mai slabe performanţe de după Revoluţie. Două treimi din edituri au fost închise, în ultimii cinci ani. În plus, mulţi clienţi preferă să citească variantele electronice, care sunt mult mai ieftine.

Efectele crizei economice din 2008 se văd și acum în industria cărții. Multe edituri au fost închise, iar cele care au mai primit comenzi au renunţat la o parte din angajaţi. Același lucru s-a întâmplat și în cazul librăriilor tradiționale.

„Am închis masiv în 2009-2010. Bine, masiv pentru noi înseamnă cam trei-patru magazine pe an, după ce am încercat diverse forme de a le ține în viață”, spune Marieta Seba, directoarea unei rețele de librării.

Principalul motiv pentru această situaţie a fost vânzarea slabă. O singură carte cumpără, în medie, un român într-un an. Puţin, dacă ne uităm la media europeană. Un locuitor din vest citeşte de şapte ori mai multe volume.

De altfel şi dezvoltarea tehnologiei a afectat vânzarea de carte.

„Prefer varianta electronică, recunosc. Pur şi simplu e mai uşor să car un stick decât să am o cameră dedicată unei biblioteci. Dacă nu ai casă, nu ai cum”, spune unul dintre români.

„Se pot găsi cărţi online la un preţ mult mai mic decât cel de librărie şi atunci clienţii sunt interesaţi să plătească mai puţin, atât timp cât se poate”, spune Daniela Smochină, librar.

Au fost şi unele campanii de marketing care au încercat să atragă mai mulţi clienţi. Unele neinspirate, însă, spun editorii.

„Cartea cu ziarul vedeți că zace acum în librării cu 2-3 lei, creând sentimentul unor rebuturi. Industria cărții a ajuns ca prima ei imagine să fie de rebut”, afirmă Mihail Penescu, președintele Uniunii Editorilor din România.

Din cele aproximativ 1400 de edituri care au rezistat crizei economice, 65% n-au scos mai mult de zece titluri, anul trecut.

„Noi nu avem un sistem legislativ care să protejeze industria cărții sau să o sprijine. Nu avem niște reglementări de breaslă interne”, mai spune Mihail Penescu, președintele Uniunii Editorilor din România.

Piaţa de carte din România se ridică la aproape100 de milioane de euro, de 100 de ori mai puțin decât cea din Germania, de exemplu.

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)