Treceți la conținutul principal

Universitatea din Granada: Limba română are o enormă putere de atracție culturală

Corespondentul AGERPRES, Ruxandra Constantinescu, transmite: Limba română i se prezintă unui străin cu o enormă putere de atracție culturală, cu toate că există și o anumită lipsă de cunoaștere, și de aceea este încă și mai importantă munca de răspândire a acesteia, a declarat pentru AGERPRES Victoriano Peńa Sánchez, directorul departamentului de filologie romanică din cadrul Facultății de Filosofie și Litere a Universității din Granada.

În ultima zi a unei săptămâni de lucru pe durata căreia limba română a avut rolul principal la Universitatea din Granada, prin intermediul a două congrese internaționale, directorul departamentului care include lectoratul de limbă română condus de Oana Ursache a dat asigurări că studenții manifestă interes pentru limba și cultura română. "Funcția lectoratului, nu numai a celui de română, ci a oricăruia, trebuie să fie difuzarea culturii, iar o limbă minoritară trebuie să atragă prin cultură. Limba română", a spus el, "are o putere culturală enormă — deși există și o lipsă de cunoaștere foarte mare". "Calul troian pentru a invada și apoi cuceri este limba, pentru a face loc apoi acelei culturi", a mai declarat profesorul. 

Din acest punct de vedere, directorul departamentului de filologie romanică a precizat că organizarea celor două congrese — al treilea Simpozion al predării limbii române ca limbă străină și cel multidisciplinar legat de "Corpuri de femei" — a constituit un succes. "Organizarea a fost excelentă, au venit cercetători din practic toată lumea, iar la 'Corpuri de femei' alegerea temei a fost excepțională. Congresele au conferit vizibilitate muncii profesorilor români, care au prezentat lucrări foarte interesante, mai ales literare. Mi se pare fantastic", a arătat Victoriano Peńa.

Cu toate că includerea limbii române la Universitatea din Granada este relativ recentă — lectoratul a început să funcționeze în urmă cu trei ani — "avem norocul de a avea un lector care muncește foarte mult, și în foarte puțin timp a creat deja o mulțime de rețele și contacte, a organizat întâlniri cu studenți, schimburi către România, astfel că româna are o prezență foarte importantă", după cum a afirmat profesorul de filologie romanică.

Limba română și predarea ei ca limbă străină s-au aflat zilele acestea în centrul vieții academice de la Universitatea din Granada, întrucât aici s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Simpozionului internațional "România chiar e importantă", privitor la predarea limbii române ca limbă străină, organizat și coordonat de Oana Ursache. În plus, primul Congres cu tema "Corpuri de femei: imagine și timp, o istorie multidisciplinară a privirii" se încheie vineri tot la Universitatea din Granada. Acesta este organizat în continuarea celei de-a treia ediții a Simpozionului și pornind de la cercetările și preocupările academice ale lectorului universitar doctor Oana Ursache, care predă limba română la Universitatea din Granada.

AGERPRES/(editor: Mihaela Toth)

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)