Treceți la conținutul principal

Muzeul Literaturii Romane Iasi da startul la inscrierile pentru Scoala de bune maniere literare


Scoala de bune maniere literare, aflata la a doua editie, isi deschide sesiunea de inscrieri pentru promotia 2014. Inscrierile se pot face pana pe 20 martie 2014. Anul acesta aduce în fața cursanților un orar interesant și traineri de top din domenii diverse care le vor ascuți simțul critic, artistic și nu numai.

Emil Brumaru va deschide porțile imaginației și va stimula exprimarea poetică la cursul de „Poezie”, unde „Vom vorbi despre poezie... Vom face exerciţii de creativitate... Ne vom juca... Totul va fi spontan, fiindcă altfel nu se poate”. La cursul de „Proză” cunoscutul prozator român Petru Cimpoeșu va explica de ce „a scrie înseamnă a citi lumea”.

Cei care doresc să afle de la criticul de teatru Oltița Cîntec de ce „teatrul nu e literatură” se pot înscrie la cursul „Text dramatic”.

Viorel Ilișoi va face cunoscute subtilitățile stilului jurnalistic și le va povesti cursanților „despre cum se scrie un reportaj dacă trebuie. Şi mai ales despre cum nu se scrie.”

Florin Lăzărescu își va învăța studenții cum să scrie un scenariu de film, dincolo de aspectele teoretice, individual sau în echipă, și cum să-l „vândă, având în vedere specificul concret al pieţei româneşti.”

Workshopul „Desene după poveşti”, susținut de Alexandra Gheorghiu, va presupune o incursiune în lumea poveştilor lui Ion Creangă, prin intermediul ilustraţiei de carte, la sfârșitul căruia cursanții de toate vârstele vor fi familiarizați cu noțiuni de ilustrație și desen.

Taxa de participare la unul dintre cele 6 cursuri este de 250 lei pentru angajați sau 150 lei pentru elevi/studenți. Nu există limită de vârstă, dar locurile sunt limitate. Pentru cei cărora situația financiară nu le permite această taxă, organizatorii au pregătit o surpriză: câte un loc gratuit la fiecare dintre secțiuni. Condiția este ca portofoliul de lucrări personale să convingă titularul cursului.

Pentru a se putea înscrie, viitorii elevi sunt rugați să trimită un CV și o scrisoare de intenție la adresa de e-mail scrierecreativalamuzeu@yahoo.com  sau pe adresa Muzeului Literaturii Române Iași (Iași, strada Vasile Pogor, nr. 4, 700110), specificând secțiunea pe care o doresc (poezie, proză, text dramatic, reportaj, scenariu de film, desene după povești). Cei care doresc să obțină un loc gratuit trebuie să adauge o creație proprie (text scris sau desen), se arata in comunicatul remis Hotnews.ro. 

Școala de bune maniere literare este un proiect dezvoltat de Muzeul Literaturii Române Iași în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate” și revista „Zona Literară”, iar coordonatorii sunt Dan Lungu și Cătălin-Mihai Ștefan. Inițiat în primăvara anului 2013, proiectul s-a bucurat de succes încă de la prima ediție. Cursurile interactive, aplicate, temele alese și trainerii profesioniști (Emil Brumaru, Lucian Dan Teodorovici, Oltița Cîntec, Dan Doboș și Viorel Ilișoi) au primit aprecieri pozitive din partea cursanților primei ediții.

de D.S.     HotNews.ro

Postări populare de pe acest blog

Cum schimbă limba pe care o vorbeşti lucrurile pe care le vezi? Lingviştii văd lumea diferit

Dacă doi oameni s-ar uita la acelaşi obiect, ei vor vedea lucruri cu totul diferite. Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins, familiarizarea unei persoane cu un obiect, în special, cu literele alfabetului, va influenţa trăsăturile pe care le observă. Studiind modurile diferite prin care oamenii percep un alfabet, cercetătorii au descoperit că expertiza ajută la sortarea caracteristicilor neînsemnate, lăsând novicii să privească literele ca fiind ceva mai complex. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Johns Hopkins au analizat răspunsurile a 50 de participanţi care au fost rugaţi să stabilească dacă perechile de litere arabe erau diferite sau identice. Participanţii au fost repartizaţi în grupuri a câte 50 de persoane, dintre care 25 erau experţi în arabă, iar alţi 25 nu cunoşteau limba. Cercetătorii au arătat participanţilor 2.000 de perechi de litere, măsurând viteza de răspuns ...

Man Booker prize 2015 longlist: let the 'posh bingo' begin

At midday on Wednesday, the opening list of runners and riders for Britain’s leading books prize is unleashed on the reading world. Who will it be? Who will it be? With less than 24 hours to go before the longlist is announced, we’re starting to wonder who’ll make up this year’s Man Booker dozen – even though offering predictions is, in this game of “posh bingo”, as Julian Barnes put it, a bit like filling in your card before the numbers have been called. In the second year that American authors have been eligible, one obvious contender is Hanya Yanagihara ’s epic tearjerker about love, friendship and the effects of childhood abuse: A Little Life is hot off presses in the UK and currently consuming readers on both sides of the Atlantic. Other US novels to look out for include Marilynne Robinson’s Lila, the third in her Gilead series, published to ecstatic reviews last November ; a strong debut from Atticus Lish exploring poverty and hard graft in an unforgiving post-cra...

Subway Performer Mike Yung - Unchained Melody (23rd Street Viral Sensation)